Американски адмирал предупреди за риск от ядрена война. Ето как отговори руският посланик в САЩ

Американски адмирал предупреди за риск от ядрена война. Ето как отговори руският посланик в САЩ

Адмиралът каза, че има „реална възможност” регионална криза с Русия или Китай бързо да прерасне в ядрена война

Съединените щати трябва да бъдат готови за ядрена война с Китай или Русия и да търсят нови начини за възпирането на двете страни. Това заяви американският адмирал Чарлз Ричард, който ръководи Стратегическото командване на Въоръжените сили на САЩ, предаде „Вашингтон Таймс”.

Адмиралът каза, че има „реална възможност” регионална криза с Русия или Китай бързо да прерасне в ядрена война, ако двете страни сметнат, че загубата в конвенционалната война може да застраши техния режим. Адмиралът посъветва правителството и военните в САЩ да разберат, че има нова опасност от ядрен конфликт и да измислят нови концепции за възпиране на врага.

След това изказване последва и отговор от руска страна. Руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов каза, че „здравомислещи американски военачалници” едва ли ще разгледат възможността за ядрена война с Русия, предаде РИА Новости. „Не вярвам, че здравомислещите американски генерали мислят за ядрена война. Мисля, че подобна идея се лута в съзнанието на нездравомислещи политици”, каза дипломатът.

Коментарът на руския посланик бе направен на фона на информацията, че Вашингтон удължава с 5 години договора Нов СТАРТ, който ограничава ядрените арсенали на Русия и САЩ и изтича на 5 февруари. Миналата седмица Русия ратифицира спогодбата, която бе одобрена с единодушие от двете камари на нейния парламент. САЩ утвърдиха споразумението без гласуване в Конгреса. Договорът Нов СТАРТ позволява на всяка от двете страни да държи в оперативна готовност не повече от 1550 стратегически ядрени бойни глави и предвижда всеобхватни проверки.

Източник: Fakti.bg

Още по темата