Седем държави приемат 55% от българския износ към трети страни 

Седем държави приемат 55% от българския износ към трети страни 


Между февруари и декември миналата година спада износът на България към страните извън Европейския съюз, съобщиха от Националния статистически институт. 

През 2020 г. експортът за трети страни е на стойност 18.69 млрд. лева. Основните ни търговски партньори за периода са Турция, Китай, Обединеното кралство, Съединените американски щати, Сърбия, Република Северна Македония и Руската федерация. На тяхна сметка е 55% от българския износ за трети страни. 

С всяка една от тези страни износът на Българя за миналата година е на стойност над един милиард лева. 

Отново

Турция

е най-големият ни търговски партньор извън страните от Европейския съюз. За дванадесетте месеца на миналата година експортът за южната ни съседка е на стойност 3.49 млрд. лева като намалява със 17.9% спрямо 2019-а. Вносът у нас е бил за 4.24 млрд. лева или с 1.3% по-малко стоки са влезли у нас. 

Стокообменът е за 7.73 млрд. лева, което е  логично предвид многото турските фирми, които имат бизнес у нас. Хранително-вкусовата, химическата и текстилната промишленост са привлекли голяма част от тези пари. Има вложения и в туризма.

С две от тези страни имаме ръст на износа.  Към

Китай

са заминали с 11.4% повече български стоки, които са на  стойност 1.80 млрд. лева. Вносът обаче е намалял – с 0.1%, и сме приели продукция за 2.98 млрд. лева.  Азиатската страна е вторият по големина партньор сред групата на третите страни, като търговията е за 4.78 млрд. лева.   

За миналата година сме изтъргували в

Република Северна Македония

изделия за 850 млн. лева, което представлява ръст от 2.5% спрямо 2019-а. При вносът обаче има спад – с 9.1% на годишна база, до 580.9 млн. лева. Въпреки политическите търкания, бизнесът продължава, а  стокообменът ни е на стойност 1.43 млрд. лева, подкрепен от ниските транспортни разходи и близостта на езиците. Не са малко и фирмите от двете страни, които имат производство в съседната страна. 

Най-голям през миналата година е спадът при износа и при вноса с

Русия

Износът се е свил с 20% и е на стойност 822.1 млн. лева. В същото време вносът от тази страна у нас е в размер на 3.68 млрд. лева, като се е свил с 43.6 процента. Това формира и огромното отрицателно търговско салдо с Русия.  Стокообменът е на стойност 4.50 млрд. лева. 

 

Вносът 

на стоки в България от трети страни през миналата година намалява с 10.2% в сравнение с 2019 г. и е на стойност 23.12 млрд. лева (по цени CIF). Най-много стоките сме внесли от Турция, Руската федерация, Китай, Сърбия и Украйна (табл. 3 от приложението).

Още по темата