Германското промишлено производство расте за трети пореден месец

Германското промишлено производство расте за трети пореден месец


Най-голям принос за оживлението в икономиката имат производителите на автомобили.

Германската промишленост е продължила възстановяването си през юли, макар и със забавяне. Поръчките се повишават за трети поредна месец, след като ограниченията за контрол върху разпространението на пандемията от коронавирус бяха облекчени. Поръчките за износ нарастват, особено тези извън еврозоната, съобщава Bloomberg.

Индустриалното производство нараства с 1.2%, което е под очакванията. За сравнение месец по-рано повишението беше с 9.3 процента. Най-голям принос за това имат производителите на автомобили, докато при производството на машини има отстъпление. 

Според данни от германското икономическо министерство индустрията се възстановява до близо 90-процентен капацитет спрямо предкризисните нива. Очакванията са подобрените нагласи и намаляващата краткосрочна заетост да са в основата на това възстановяването, но икономистите отбелязват, че това ще отнеме известно време. Гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман също прогнозира през миналата седмица, че възстановяването ще е дълго и неравномерно. 

Икономиката на Германия се опитва да се съвземе след месеците на ограничения заради коронавирусната пандемия, които станаха причина за затварянето на много заводи в страната и временно или постоянно освобождаване за различни периоди на служители и работници. 

 

Това е добра новина за българските фирми

Германия е най-големият търговски партньор на нашата страна. В периода между януари и май тази година българският износ продължава да расте (+2.7%) и е на стойност 3.59 млрд. лева. При вноса има спад от 13.3 на сто. При стокообмен от 6.48 млрд. лева, търговското салдо е положително за България със 709.2 млн. лева. 

През юли страната ни е посетена от 1298 германци, които са пътували със служебна цел, а през юни това са направили само 963 човека.  

Преди дни по една от националните телевизии председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България и член на Асоциацията на организациите на българските работодатели Васил Велев отбеляза, че по отношение на индустриалния сектор се наблюдава доста бързо възстановяване през юни спрямо големите спадове от май и април, а август остава традиционно месец, в който европейската индустрия почива. “По-голяма яснота за индустриалния сектор ще имаме в средата на септември. Очакванията са възстановяването да продължи и през есента. За разлика от предишната криза, сега повече пострадаха услугите”, обясни Велев.

 

Още по темата