Близнашки: Предложението за промени в Конституцията е силен политически ход

Близнашки: Предложението за промени в Конституцията е силен политически ход

„Същността и идентичността на Конституцията няма да се променят, защото предложенията, които се правят досега, са свързани с укрепването на парламентарната демокрация. Няма идеи за президентска република”. Това заяви пред NOVA преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки относно предложението на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията.
„От тази гледна точка, това, което направи премиерът, е много силен политически ход, защото принуди всички, които по време на протестите повдигнаха темата за Велико народно събрание и нова Конституция да се определят кой за какво се бори”, каза още той.
По думите му е безспорно, че ние имаме най-добрата Конституция в Централна и Източна Европа. „Създаде се обаче нова принципна политическа ситуация. Едно е да се иска оставката на правителството, съвсем друго е да се иска оставката на главния прокурор. Според мен няма друго решене освен да се мисли за Велико народно събрание”, коментира Близнашки.
„Бих предложил на всички бъдещи конституционни законодатели да се обсъди и въпросът за променяне на начина на избиране на президента на Република България. Мисля, че преди 30 години направихме стратегическа грешка. Трябва да се премине към избирането му от Народното събрание, защото прекият избор даде възможност доста случайни хора да влязат във властта”, смята той.
„Трябва за президенти да се избират хора с голям политически опит, които няма да се противопоставят на принципите на конституционната демокрация”, посочи Георги Близнашки./Dariknews.bg

Още по темата