Кой е Джо Байдън? | Банкеръ

Кой е Джо Байдън? | Банкеръ


На 78-годишна възраст след живот, белязан от трагедии, Джо Байдън се изправя пред трудната задача да обедини една дълбоко разединена страна, която в последните седмици е дълбоко потресена и от щурма на привърженици на Доналд Тръмп срещу Конгреса, отбелязват световните агенции.

Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в Скрантън в щата Пенсилвания, в католическо семейство от ирландско-английски произход. През 1952 г. се премества с родителите си в щата Делауер, който той после ще представлява в Конгреса над три десетилетия. През 1965 г. завършва Университета в Нюарк и получава степен бакалавър по история и политология. През 1968 г. завършва юридическия факултет на Сиракузкия университет в щата Ню Йорк. От 1969 г. до 1972 г. работи като адвокат в Управлението на държавните защитници в Уилмингтън, после основава юридическа фирма. От 1970 г. до 1972 г. е член на местния съвет на окръг Ню Касъл в щата Делауер.

През 1972 г. се кандидатира от Демократическата партия за място в Сената на Конгреса на САЩ. Тогава е едва на 30 години. Става един от най-младите сенатори в историята на страната. Тогава именно животът му е белязан от огромна трагедия. Месец след избирането му за сенатор, представляващ Делауер, през декември същата година в катастрофа загиват съпругата и дъщеря му, а двамата му синове са ранени.
През 1974 г. сп. „Тайм“ поставя Байдън в списъка на „200-те лица на бъдещето“, които ще напишат историята. В Сената от Делауер Байдън е преизбиран пет пъти и заемал поста 36 години до януари 2009 г. През този период е бил член на сенатската комисия по външни работи, после я е оглавявал, бил е и начело на сенатската юридическа комисия. На сенаторския пост е инициирал редица законопроекти, в това число за по-голяма отговорност в случай на насилие срещу жените, за задължение за проверка от продавачите на лични данни за купувачите на огнестрелни оръжия и др. Подкрепил е международни инициативи, като тази за контрол на емисиите на парникови газове, гласувал е през 2003 г. за началото на военната операция в Ирак, обявил се е през 2001 г. против излизане на САЩ от Договора за ограничаване на системите за противоракетна отбрана, сключен между САЩ и СССР през 1972 г.

През 1988 г. и 2008 г. Байдън участва в президентските надпревари, но безуспешно. През 2008 г. е избран за кандидат за вицепрезидент от кандидата на Демократическата партия за президент Барак Обама. Двамата полагат клетва на 20 януари 2009 г. Четири години по-късно полагат клетва повторно след преизбирането си. През тези години на власт Байдън е ориентирал външнополитическия курс на администрацията на Обама, обръщал е особено внимание на Ирак, Сирия и бившите републики на СССР, бил е един от активните участници в процеса на ратификация на договора с Русия за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения.

През този период животът му е белязан от нова трагедия – големият му син Бо Байдън умира от рак на мозъка през 2015 г.

През 2016 г. Байдън не се кандидатира за президент, а подкрепя Хилари Клинтън в надпреварата за Белия дом, която тя губи срещу Доналд Тръмп. На 25 април 2019 г. обявява кандидатурата си за президентските избори през 2020 г. На 11 август тази година избира сенаторката от Калифорния Камала Харис за свои кандидат за вицепрезидент. Предизборната кампания миналата година обаче бе белязана от коронавирусната пандемия, заради която Байдън в началото няма директен контакт с избирателите си, посочва Франс прес. По време на кампанията неговият основен опонент Тръмп го кръсти с прякора Сънливия Джо и критикуваше непрекъснато физическото и менталното му състояние. Байдън е известен с гафове и лапсуси и както и с това, че още от детинство заеква и заради всичко това привърженици на Тръмп го взеха на прицел по време на кампанията. Някои хора от антуража на Тръмп дори го описаха като сенилен старец.

След усложнената от пандемията предизборна кампания Байдън и Харис спечелиха изборите на 3 ноември с рекорден брой гласове – 81,2 милиона души гласуваха за тях, което е най-много в историята на страната. Но Тръмп отказа да признае поражението си и направи много опити да оспори в съда резултатите в отделни щати, но без успех и без да привежда доказателства в подкрепа на твърденията си за големи изборни измами. На 14 декември Избирателната колегия потвърди победата на Байдън и Харис за изборите. Така Байдън стана най-възрастният избран за президент за първи мандат в САЩ.

Дългият политически живот на Байдън обаче бе белязан и от породили полемика епизоди – подкрепата му за войната в Ирак през 2003 г. или бурното изслушване в Сената през 1991 г. под негово ръководство на Анита Хил, обвиняваща кандидата за Върховния съд Кларънс Томас в сексуално посегателство. През 70-те години той се противопоставя на политика, целяща транспортиране с автобуси на черни деца в училища с преобладаващо бели ученици, за се насърчи расовото многообразие. Тогава тази негова позиция задоволява белите избиратели от Делауер, но по време на първичните избори на демократите през 2020 г. Камала Харис, която му беше тогава основен съперник, му припомни това негово решение.

Демонстрирайки, че не е злопаметен, Байдън я избра все пак за свой вицепрезидент. По време на първия си опит да се кандидатира за президент Байдън трябваше да се откаже пък заради плагиатствана до голяма степен реч от британския лейбърист Нийл Кинък. През 2019 г. се разрази скандал около дейността на Байдън в Украйна в периода, когато той като вицепрезидент отговаряше за въпроси, свързани с тази страна. Имаше твърдения за негова причастност в уволнението на украинския генерален прокурор, извършвал антикорупционно разследване на газовата компания Бурисма, в чието управление влизал и синът на Байдън – Хънтър. Байдън отхвърли тези твърдения и каза, че не е знаел нищо за дейностите на сина си в Украйна. Той също така увери, че в бъдеще никой от неговото семейство няма да има никакви делови отношения с който и да е било, свързан с чужди корпорации или чужди правителство.

В личен план Байдън е католик. Той е вторият президент католик в историята на САЩ след Джон Кенеди.

Женен е за втори път. От брака с Джил Байдън, която сега ще е бъде първа дама, има и дъщеря Ашли, родена през 1981 г. От първия си брак жив е сега само синът му Робърт Хънтър, роден през 1970 г.

През 2019 г. сп. „Форбс“ оцени състоянието на Байдън на 9 милиона долара.

Още по темата