Евродепутатите подкрепиха новите правила за международните пътни превози

Евродепутатите подкрепиха новите правила за международните пътни превози


Комисията на Европейския парламент по транспорт е отхвърлила всички предложения за изменения на законопроекта за промени в правилата за международните пътни превози, съобщи БТА.

Евродепутатите са подкрепили предложения законопроект за новите правила за международните пътни превози.

През юли всички евродепутати ще гласуват на второ четене промените, които ще въведат по-строги изисквания за връщане на водачите и превозните средства в държавата, където превозвачът е данъчно задължен (на всеки три или четири седмици). Ще бъдат прилагани и повишени изисквания за работното време и почивката на водачите. Новите правила засягат също каботажа (временен пренос на стоки от превозвачи, установени извън приемащата държавата от ЕС).

Ако промените бъдат окончателно утвърдени след месец, задължителната почивка на водачите в края на седмицата няма да може да бъде ползвана в кабината на превозното средство. Ако тази почивка бъде извън дома, настаняването ще трябва да бъде за сметка на работодателя.

Новите правила ще бъдат приети окончателно, ако не бъдат гласувани изменения с абсолютно мнозинство на пленарната сесия (т.е. с поне 353 гласа).
Правилата за командироване ще се прилагат 18 месеца след влизането в сила на новото законодателство. Правилата за времето за почивки, което включва прибирането на водачите, ще се прилагат 20 дни след влизането в сила на законодателните изменения. Правилата за връщането на превозните средства и за достъпа до пазара ще се прилагат 18 месеца след влизането им в сила.

Българската страна, една от най-засегнатите от въвеждането на промените, съобщи по-рано, че възнамерява да оспорва новото законодателство пред Съда на ЕС. Очаква се към нашата страна в жалбата да се присъединят Румъния, Полша, Унгария, Латвия и Литва, Кипър, Малта и Естония.

Още по темата