Спорове и предложение за 1400 лева депутатска заплата

Спорове и предложение за 1400 лева депутатска заплата

Партии искат отпадане на приетите допълнителни възнаграждения на депутатите, а от „Изправи се! Мутри вън!“ внесоха проект с решение депутатската заплата да стане 1400 лева. Всички това стана ясно на днешното правителствено заседание.
В четвъртък след деветчасово заседание парламентът реши при реализиране на допълнителни задачи, възложени с решение на парламента, депутатите да могат да получават допълнителни възнаграждения до 25% от основното месечно трудово възнаграждение. Темата предизвика спорове днес.
В момента депутатската заплата е равна на 3 средномесечни заплати в обществения сектор.
Днес на брифинг в НС председателят на ПГ „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова заяви, че парламентарната група внася проект на решение, с което заплатите на народните представители да бъдат намалени от три средни работни заплати до една средна работна заплата за страната – 1400 лв.
Манолова уточни, че предложението за намаляване на заплатите обхваща периода от полагането на клетва до края на годината.
Манолова заяви, че предлагат това решение, освен за народните представители, сериозно намаление във възнаграждението да има и за министрите, министър-председателя, вицепремиерите, шефовете на агенции и лицата, които заемат висши публични длъжности.
От „Изправи се! Мутри вън!“ предлагат спестените пари да бъдат пренасочени към Министерство на труда и социалната политика, за да бъдат разходвани за предоставяне на лични асистенти за хората с увреждания.
„Смятаме, че в условията на здравна, социална и икономическа криза, когато българските граждани мизерстват и живеят в тревога и неяснота за утрешния ден, когато малките фирми и микро предприятията фалират и не получават никаква помощ от българската държава не следва народните представители да получават заплати в размер от по няколко хиляди лева“, заяви Манолова. По думите й това ще бъде знак към българските граждани.
„Не е морално да се получават заплати в хиляди левове, когато хората са притеснени от здравната и икономическа криза“, коментира тя.
Манолова заяви, че очакват подкрепа от всички парламентарни групи. Манолова припомни, че вчера мнозинството не е приело направеното предложение депутатите да се откажат от някои привилегии, сред които да ползват служебни автомобили и такъв да се полага по един за парламентарна група, а също така депутатите да се лишат от самолетни билети, транспортни разходи.
„Когато хората живеят с 24 лева на ден, всякакво замразяване на ниво 4800 лв. според нас не е справедливо и затова предлагаме една средна работна заплата“, заяви Мая Манолова./Вести.БГ

Още по темата