Лекари се натъкнаха по случайност на сензационно откритие в човешката глава

Лекари се натъкнаха по случайност на сензационно откритие в човешката глава

Човешкото тяло продължава да изумява учените по света. Последното доказателство идва от Нидерландския институт по ракови заболявания, където група лекари съвсем случайно откри в главата на пациент, диагностициран с рак на простата, скрита двойка слюнчени жлези.
Случайното откритие бе направено след обстойно сканиране на цялото тяло на пациент със скенер PSMA PET/CT от най-ново поколение, съобщиха световните агенции.
Доколкото ни беше известно, единствените слюнчени или лигавични жлези в назофаринкса са наистина микроскопични и равномерно разпределени по лигавицата. Така че можете да си представите нашата изненада, когато намерихме новите, обясни онкологът Воутер Вогел и добави, че хората разполагат с три комплекта големи слюнчени жлези, но не и на мястото, на което бяха открити последните.
Екипът, направил сензационното откритие, споделя, че оттук-нататък трябва да се избягва лъчелечение на пациенти с рак в тази зона, тъй като слюнчените жлези са силно податливи на увреждане от терапията, така че резултатът може да бъде от полза и за онкологията в бъдеще./Новините БГ

Още по темата