Торнадо опустоши Чехия: Най-малко 150 души са пострадали (ВИДЕО)

Торнадо опустоши Чехия: Най-малко 150 души са пострадали (ВИДЕО)

Мощно торнадо премина през южната част на Чехия и нанесе огромни щети в няколко села. Най-малко 150 души пострадаха в силната буря, предаде BBC 

Според местните власти най-малко трима души са загинали. Явлението е изключително рядко за страната. Скоростта на вятъра е била между 260 и 320 километра в час, което я прави най-силната буря в историята на Чехия

Силната буря причини сериозни смущения в движението и прекъсване на електрозахранването, блокира цели магистрали и остави над 100 000 домове без ток за една нощ. Торнадото е отнесло покриви на редица сгради, изкоренени са дървета и са преобърнати автомобили.

Торнадото и градушката са ударили граничния град Ходонин, като са нанесли щети на дом за възрастни хора. Местната зоологическа градина е напълно унищожена.

Първият вицепремиер и министър на вътрешните работи на Чешката република Ян Хамачек обяви, че властите обсъждат план за включване на армията в работа за премахване на последиците от торнадото. “Всеки, който има ръце и крака, отива там. Вече се водят дискусии относно насоките да се помогне на региона от въоръжените сили”, подчерта той.

Спасителите отбелязват, че общо от торнадото са пострадали седем населени места в Южноморавска област, в близост до австрийската граница.

Източник: Novavarna.net

Още по темата