Изчисляване на ИТМ – разберете кое е вашето идеално тегло

Изчисляване на ИТМ – разберете кое е вашето идеално тегло

Теглото винаги е било обект на спорове. Различните култури имат разнообразни представи за здравословно количество килограми, предпочитания за обиколка на талията и т.н. Но, нека се придържаме към установените стандарти, които се използват в западния свят, за да се прецени доколко теглото на един човек е здравословно – а именно, ИТМ.

 

Какво представлява ИТМ?

 

Това, по същество, е специфичен вид измерване, което определя в коя категория попада теглото ви – поднормено, нормално, наднормено, затлъстяване в три степени. Общо взето:

  • Тегло под 18,5 се счита за поднормено;
  • Тегло между 18,5 и 25 се счита за нормално;
  • Тегло над 25 се счита за наднормено;
  • Затлъстяването се приема като факт над 30 ИТМ.

 

Обърнете внимание, когато имаме изчисляване на ИТМ, взимат се предвид теглото и ръста. Ще обсъдим малко по-подробно тези характеристики само след минутки.

 

Защо е важно да следим своя Индекс на телесната маса?

 

Да, именно на това е съкращение ИТМ – Индекс на телесната маса. Той ни показва дали теглото ни е в здравословни граници. В противен случай сме подложени на повишен риск от редица заболявания. Например, наднорменото тегло и затлъстяването се характеризират с по-високо кръвно налягане, влошено здраве на сърдечносъдовата система, повишен риск от метаболитни и ендокринни заболявания, включително диабет, заболявания на опорно-двигателната система и т.н.

 

Именно поради тази причина при редица планове за отслабвания се започва с изчисляването на този индекс. След това се прилагат специфичните мерки за сваляне на килограми, като през определени периоди се проследява движението на индекса, за да се прецени успеха на програмата. Цели се достигане на здравословно тегло, което попада в рамките на нормалното. Обърнете внимание, че калкулатор ИТМ не взима предвид мускулната маса. Съответно, ако натрупате повече мускулна маса, той може да ви каже, че попадате в категория „наднормено тегло,“ а то всъщност да е здравословно.

 

Как се изчислява?

 

Калкулаторът на ИТМ ще вземе предвид ръста ви, като той се въвежда в сантиметри и се повдига на квадрат. Това се дели на килограмите ви. Разглеждат се още и годините, на които сте понастоящем. Това е, понеже здравословното тегло с възрастта се повишава, за да се отчетат промените в метаболизма с годините. Съответно, тези три фактора ще бъдат въведени в калкулатора, за да се проследи какъв е вашият Индекс на телесната маса и как се променя той.

 

Как да го използваме?

 

Ако искате да промените своите килограми, трябва да вземете мерки, за да го осъществите. Но за да следите напредъка си и да не разчитате само на кантара, който може да е доста своеволен, то ви трябва определена стойност, която да проследяване. Затова, преди да започнете програмата си за сваляне на килограми, изчислете своя Индекс на телесната маса. После, през определен период от време – 10 дни или 14 дни, или половин месец – проследявайте как се движи ИТМ. По този начин ще имате доверен партньор в своето пътешествие към здравословното тегло.

Още по темата