Целулит – причини и ефективно премахване

Целулит – причини и ефективно премахване

От мастни натрупвания по кожата, известни като целулит, страдат най-вече жените, но те се срещат и при мъже. Заради струпаните една до друга трапчинки засегнатата кожа се нарича „портокалова”. Локализирането на целулитните натрупвания се наблюдава най-вече в областта на корема и бедрата, но и по седалищните части, по гърдите и по горната част на ръцете.

Портокаловата кожа се появява като резултат от натрупването на мастни клетки върху повърхността на кожата. Съединителните влакна, прикрепящи я към мускулите, се издърпват надолу, а това води до извиване на кожата и образуването на трапчинки.

Кои са основните причини за портокаловата кожа?

Ако се знае повече за това на какво се дължи появата на целулитни образувания, ще може да се прецени по-добре каква да бъде превенцията и подходящото за целулит лечение.

Най-честите за поява на целулит причини са:

  • генетика;
  • хормонален дисбаланс;
  • бременност;
  • бързо наддаване на тегло;
  • застоял начин на живот;
  • прекомерно хранене с въглехидрати.

Като причина може да се посочи и тютюнопушенето, а в периода на стареене портокалова кожа е възможно да се наблюдава и при по-слаби хора.

Какво се препоръчва за ефективно премахване на целулит?

„Портокаловата кожа” не застрашава здравето, но е притеснителен неестетичен проблем най-вече за жените. За превенция и лечение могат да се приложат различни техники.

Балансиран хранителен режим

Добре е диетата да бъде здравословна, като от нея се изключат мазните храни и се наблегне предимно на плодовете и зеленчуците, ядките, пълнозърнестите храни, морските дарове и др.

Тренировки

С тренировки под формата на упражнения може да се постигне антицелулитен ефект, като се подпомогне изгарянето на мазнините, проблемните зони ще се дренират и ще се избегне хипотрофията на мускулите. За тази цел помагат аеробиката, упражненията с тежести и др.

Контрастни душове и редовно ексфолиране

Видимостта на целулитните образувания може да се намали чрез контрастни душове. Тяхното действие се състои в засилване на лимфния дренаж и подобряване на циркулацията. Студената вода стимулира отделянето на хормоните норадреналин и норепинефрин, решаващи за регулирането на мастната тъкан, а топлата увеличава притока на кислород до клетките.

За повишаване на ефекта преди контрастния душ се прави сухо четкане на кожата. Подобно ексфолиране премахва мъртви кожни клетки и стимулира притока на кръв.

Достатъчен прием на течности

За да бъде стегната кожата, основно изискване е достатъчният прием на течности от поне 2-3 л дневно. Те включват най-вече вода и неподсладен чай.

Неинвазивни процедури със съвременни технологии

Днес с прилагането на съвременни технологии може да се въздейства ефективно върху целулитните прояви в различните им степени.

Чрез лимфен дренаж например, осъществен с помощта на специалния уред BTL Lymphastim, се стимулира лимфата и се възвръща балансът на течностите, подпомага отделянето на токсините и подобрява кръвообращението.

Друга процедура с апарата BTL EMTONE съдейства за преизграждане и възстановяване на засегнатите тъкани чрез монополярна радиочестота и акустични вълни.

Подобно е действието на TempSure за третиране на целулитни зони чрез загряване в дълбочина.

Всички апаратни процедури са неинвазивни, безболезнени и не изискват възстановителен период.

Вече появила се, „портокаловата кожа” не се премахва лесно и трябва да става чрез препоръчани от дерматолог методи. С комбинирането на няколко техники резултатите са дългосрочни, но превенцията също е от значение.

Още по темата