Пловдивските гербери убедени: Абсурд е Борисов да си тръгне сега

Пловдивските гербери убедени: Абсурд е Борисов да си тръгне сега

Бойко Борисов е готов да се оттегли от премиерския пост в името на оцеляването на управленската коалиция до края на мандата, но до оставката му едва ли ще се стигне. В това са убедени повечето съпартийци на премиера ​от Пловдив, които участваха на вчерашния форум в столицата.
Според тях с опитите за радикализация и насилствени блокади и затваряне на кръстовища и магистрали протестиращите вече се дискредитират пред повечето българи. В същото време съставяне на нов кабинет дори в рамките на сегашния парламент създава риск от хаос в държавата насред кризата заради пандемията от коронавирус.
„Бойко Борисов винаги е казвал, че насила не иска да бъде премиер, тъй като предпочита нацията да бъде единна. Той сам ще прецени какво решение да вземе.
Два пъти се е оттеглял от поста, може и трети да се откаже, но мисля, че този въпрос не стои на дневен ред
Това заяви пред „Марица“ кметът на Пловдив Здравко Димитров, който подчерта, че на Националната конференция на ГЕРБ е имало други важни акценти, важни за управлението на държавата.
„Предстои в Народното събрание да бъдат приети законопроекти и да се запази стабилността в страната в условията на пандемията“, подчерта Димитров.
Решението дали Борисов да се оттегли ще се вземе от Коалиционния съвет, а това няма да стане по-рано от септември, когато свършва ваканцията на парламента, прогнозира районният кмет на „Южен“ Костадин Язов. Той предупреди, че държавата може да се остане без бюджет за 2021 г., тъй като по закон той се внася през ноември от правителството и се приема от парламента. Въз основа на държавния бюджет се гласуват бюджетите на общините. „Тоест в този случай оставяме държавата да не функционира“, обясни Язов защо смята за малко вероятна оставка на Борисов.
Един ден повече не бива да стоим в управлението, ако хората не ни искат, каза обаче премиерът пред партийния актив от близо 5000 депутати, кметове, областни управители и общински съветници, събрани вчера в София Тех парк.
Премиерът изреди успехите на правителството, но призна, че усеща напрежение в обществото.
„Аз съм най-проверяваният политик в България през всичките тези години. Усещам напрежение в обществото заради исканото чувство за справедливост. Единственото, което не сме направили, е да издигнем кандидат за главен прокурор. Не моят подпис стои под указа на президента Радев за назначаване на главен прокурор, а неговият“, заяви Борисов.
„Ние не вярваме на Радев, но не ни е страх от служебно правителство“, добави той. И предупреди, че без Народно събрание не може да се удължава извънредното положение, не може да се вземат заеми, не може да се приемат нови закони, не може да има актуализация на бюджета, няма да има нов бюджет и заплати и пенсии. Ако се открие ваксина, само НС може да ратифицира споразумение, за да се купи, продължи премиерът. Допълни и че Народното събрание трябва да приеме промените в Изборния кодекс, които да гарантират честни избори, включително и машинно гласуване.
На форума на ГЕРБ думата взеха и съюзниците на партията на Борисов
Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов беше категоричен, че „избори ще има тогава, когато е по Конституция“. „Част от тези, които искат да ни управляват отново, 20 и няколко години жертваха държавата в името на своите интереси, днес отново са готови да хвърлят държавата в хаос, само да се докопат до властта“, каза още вицепремиерът и военен министър.
Председателят на СДС Румен Христов, който се появи с патерици, заяви, че предстоят избори и те трябва да бъдат спечелени отново от десницата.
Бойко Борисов пък отново отхвърли спекулациите за нови възможни партньори на ГЕРБ във властта.
„Ние с ДПС не сме правили коалиция, няма и да правим, както и с БСП. Нашите партньори са ВМРО и СДС“, продължи Борисов и попита дали Христо Иванов от Демократична България си дава сметка, че връща на власт тези, срещу които се обявява.
Борисов призна, че трябва да се поработи със структурите, защото на места има дерибеи, където той трябва да се намеси и да промени нещата. Има много работа в партия ГЕРБ и масовите обвинения към нас са прави, каза още той.
Като знак, че премиерът вече е решил да отстъпи кормилото на кабинета и да вземе на ръчно управление ГЕРБ, беше приета и новината, че правителственият пиар Севделина Арнаудова напуска Министерския съвет и се мести в централата на партията да работи за изборите.
На конференцията стана ясно, че предстоят разговори на ниво Консултативен съвет въз основа на коалиционното споразумение. Премиерът увери, че няма притеснение във всеки един момент да подаде оставка, но това в никакъв случай няма да е добре за държавата. Според мен няма никакви причини да предприема подобни крайни действия.
С оставката на премиера престава да действа целият Министерски съвет и се влиза в процедурата за ново връчване на мандати за съставяне на правителство – на най-голямата политическа сила в Народно събрание, на втората и т.н. Ако не може да се състави кабинет и той да бъде гласуван в парламента, парламентът се разпуска и се отива на предсрочни избори, а управлението се поема от служебно правителство, назначено от президента.
Най-добрият и отговорен вариант е правителството да продължи да работи до парламентарните избори през март. Който претендира за власт, да излезе на изборите и да ги спечели.
Протестиращите са разделени на три групи. Едната част са превратаджиите, начело с президента Радев и близки представители на олигарсите, някои от които са в ареста, а други са бегълци. Втората част са хора, мотивирани да окървавят протестите и да се стигне до кризата в управлението. Третата част са млади интелигентни хора, мнозина от които вече се оттеглиха от протестите. Останаха превратаджиите със стари герои, които вече са играли този мач.
Бойко Борисов беше ясен, като каза, че за него и ГЕРБ няма проблем да се подаде оставка, защото ГЕРБ има мощна сила и само след няколко месеца отново ще спечели изборите. Да, но той изброи най-малко двадесет причини защо трябва да се продължи управлението и да има работещ парламент при задълбочаващата се пандемия и икономическите проблеми. Не Радев, Радевица да дойде, няма да се справи с тези проблеми.
Възможно е да има друг премиер в рамките на тази коалиция, но авторитетът на Бойко Борисов пред европейските институции и при стабилното управление не би трябвало да се заменя с който и да било друг човек начело на правителството. Не всеки може да се справи с тази отговорна задача.
Борисов доказа, че води държавата с твърда ръка в правилната посока. Сигурен съм, че този мандат ще бъде завършен с премиера Бойко Борисов, а изборите напролет ще бъдат спечелени от ГЕРБ./Вестник Марица

Още по темата