Административният съд: ОИК-Калояново трябва да прекрати правомощията на кмета Георги Георгиев

Административният съд: ОИК-Калояново трябва да прекрати правомощията на кмета Георги Георгиев

Съдът отмени решението на общинската избирателна комисия, която остави калояновския кмет на поста му
Общинската избирателна комисия в Калояново ще трябва да се произнесе още веднъж за това дали кметът на общината Георги Георгиев ще остане на поста си. Това стана ясно, след като Административният съд в Пловдив отмени решението на ОИК, с което е постановен отказ да се прекратят пълномощията на кмета на Община Калояново и върна преписката за постановяване на ново решение. То трябва да бъде взето в 14-дневен срок от влизане на съдебното решение в сила, при спазване на указанията в мотивите на съдебното решение по тълкуването и прилагането на закона.
Според административния съдия Янко Ангелов, решението на ОИК-Калояново е неправилно и необосновано, като нарушава материалния закон. Магистратът уточнява, че ОИК не е съобразила приложимата правна уредба, според която пълномощията на кмет на община се прекратяват предсрочно, когато след избирането му е осъден, с влязла в сила присъда, на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер или на лишаване от право да заема държавна длъжност. Според тази разпоредба от Закона за местното самоуправление и местната администрация в тридневен срок от получаване на справката от съда и документите за влязлата в сила присъда, ОИК трябва да прекрати пълномощията на кмета. Разпоредбата е императивна, се уточнява в съдебното решение на Административния съд, публикувано днес на сайта на институцията. Заради това съдът смята, че не е било възможно ОИК-Калояново  да направи отказ за предсрочно прекратяване на пълномощията на Георги Георгиев.
Извършеният от ОИК отказ да прекрати пълномощията на кмета на Община Калояново е  грубо нарушение на материалния закон, се подчертава в съдебното решение.
Припомняме, че решението на ОИК, взето на 25 октомври, беше обжалвано пред съда от ПП „Воля“ на 1 декември. Жалбата бе заради постановената 8-месечна условна присъда с 3 години изпитателен срок на кмета на Калоянова Георги Георгиев, който бе хванат от полицията да шофира служебен автомобил след употребата на наркотици. Районните магистрати тогава го осъдиха и на 400 лв. глоба, а присъдата влезе в сила веднага, тъй като Георгиев сключи споразумение с Районната прокуратура под тепетата.
Със съдебното решение взето днес ОИК-Калояново бе осъдена да изплати на ПП „Воля“ 950 лв. за направените разноски по делото.
Решението на съда може да бъде обжалвано и протестирано пред Върховния административен съд в 7-дневен срок./ DCNews.bg

Още по темата