БСП настоява да подпише споразумение с ИТН

БСП настоява да подпише споразумение с ИТН


БСП се отзова на експертна среща с „Има такъв народ“. Идваме на среща да разговаряме по въпроси от социалната политика. Ще представим нашата програма, каза пред журналисти депутатът от левицата Георги Гьоков на влизане в централата на „Има такъв народ“ /ИТН/, заедно с Веска Ненчева и Христо Проданов.

Той каза, че ще държат да има преизчисляване на пенсиите от 1 септември или 1 октомври, политики за млади семейства – данъчни облекчения, безплатни детски градини и безплатни лекарства за деца до 14 години.

„Много от нещата съвпадат, друг е въпросът кой си държи на предизборните обещания. Предполагам, че ще има разговори и по здравеопазване и образование“, добави депутатът.

„В момента най-важен е начинът, по който ще се проведат преговорите с „Има такъв народ“ и най-вече решението да подкрепим ли правителство или не, защото, ако ние не го подкрепим, остават два варианта – или го подкрепят ДПС, или отиваме на избори, заяви  междувременно пред БНТ Георги Кадиев депутат от „БСП за България“.

Нашето изискване е да подпишем споразумение – не коалиционно, защото „Има такъв народ“ не искат такова, а споразумение за подкрепа, в което да има подкрепа и да няма импровизации, посочи Кадиев.

„За да не стане така, че следващият министър-председател да изкара някакви свои идеи, които никога никой не е одобрявал, никой никъде не е гласувал за тях, затова искаме споразумение, в което конкретно да са разписани конкретните неща“, подчерта той.

Разбирам „Има такъв народ“. Те искат да бъдат със свободни ръце, но с 65 гласа не могат да го постигнат. Партньорството е вид брак, в който са ясно описани задълженията на партньорите. Ние искаме това. Така всеки знае собствените си интереси, знае къде са неговите граници и лимити, къде може да прави компромиси и къде не, коментира Георги Кадиев.

Мандатът, получен от пленума на БСП, е за продължаване на преговорите по експертни групи. Мандатът е и за това окончателното решение да бъде взето на следващо заседание на Национален съвет, а след това и от съвета на коалицията.

„Дори да се уточним за политиките, ако не се уточним за лицата, които ще изпълняват политиките, няма как да вземем решение за подкрепа“, отбеляза депутатът от „БСП за България“.

Още по темата