БСП с пети вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“

БСП с пети вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“

Току що внесохме петия вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов. Той е вот на недоверие срещу корупцията, обяви председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова на брифинг в парламента, придружена от депутатите от групата.
Тя припомни, че първият вот, с който са започнали битката си с паралелната държава, също е бил за корупция.
„Различното в този вот е, че не просто се спираме на десетките корупционни скандали, а представяме механизмите, мрежата, пипалата, чрез които правителството на Бойко Борисов създаде паралелна държава и тя управлява истинската“, посочи Нинова. „Днес внесохме народния вот на недоверие, който е на улицата, тук в парламента“, заяви лидерът на БСП.
Това е петият пореден опит на опозицията да свали правителството.
Темата на вота отново е свързана с корупцията, но този път той съвпадна с продължаващите протести в София, а от началото на седмицата – и в редица градове на страната.
През 2018 г. левицата пак пробва да свали от власт правителството на Бойко Борисов с мотиви за провала му в областта на противодействието на корупцията. Останалите три опита през годините бяха свързани със секторите сигурност, здравеопазване и околна среда и води.
„Основният ни проблем в битката с корупцията, която водим 4 години непрекъснато и последователно, беше страхът на хората. Днес народът се освободи от страха и по улиците на България“, добави Нинова.
Според нея паралелната държава има няколко измерения.
„Първо – в законите, които приема мнозинството, се залагат корупционни интереси на олигарси. Второ – институциите се използват за реализацията на тези интереси. Трето – назначават се хора, които да назначават и провеждат тези интереси. Четвъртият елемент на тази мрежа е абсолютната безнаказаност на виновниците на престъпления“, каза още Нинова.
„Най-важното е всеки да се определи на чия страна е“, допълни още лидерът на левицата, която за пореден път изрази подкрепата на партията й за протестите на граждани в София и други градове на страната, които определи като справедливи.
Според нея предложението на премиера Борисов за общ план за стабилизация на страна е направено от страх.
„БСП няма да прави общ национален план за излизане от кризата с правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Няма да правим сговор с мафиотския и олигархичен модел на страната“, категорична е Корнелия Нинова.
Така, според Нинова, единственият изход от създалата се политическа криза е оставката на кабинета.
Лидерът на БСП призова и за справедливост за пострадалите по време на протестите момчета, за които има съмнения, че са станали жертва на полицейско насилие.
„Искаме отговорност за пребитите без никаква причина млади хора“, призова още Нинова.
Ако БСП са загрижени за проблемите на корупцията, да погледнат първо себе си и да започнат промяната от редиците си.
Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в изявление в Народното събрание.
„Очакваме национално отговорните и разумни политици и партии да подкрепят правителството, усилията ни наистина да изведем България в успешна посока в условията на справяне със здравна, социална и икономическа криза.
„Нямаме никакви притеснения по отношение на внесения от БСП вот на недоверие“, каза още Дариткова.
„Искам да заявя, че нямаме никакви притеснения по отношение на внесения от БСП вот на недоверие. Пети поред, неотдавна имаше внесен вот по същата тема. Аргументите, които изложиха и тогава колегите бяха несъстоятелни. Затова не събраха нужната подкрепа. Този вот беше загубен от тях. От друга страна искам да припомня, че дори ЕК потвърди успехите на България в справянето с корупцията, заради това де факто мониторингът върху съдебната ни система отпадна“, каза още тя.
Съгласно правилника за дейността на Народното събрание разискванията трябва да започват не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението в деловодството. Гласуването в пленарна зала ще се проведе 24 часа след края на обсъжданията./Вести БГ

Още по темата