Зам.-министър Живков е задържан с още 5 души, участвали в престъпна група за внос на боклук от Италия

Зам.-министър Живков е задържан с още 5 души, участвали в престъпна група за внос на боклук от Италия

Специализираната прокуратура наблюдава досъдебното производство още от януари месец за организирана престъпна група, създадена с користна цел, в която участват длъжностни лица, среди които бивш директор на РИОСВ-Плевен и зам.-министър на околната среда и водите. В тази връзка днес бяха извършени множество действия по разследването – претърсвания и изземвания на над 40 адреса на територията на цялата страна: София, Ботевград, Правец, Пловдив, Плевен, Монтана, Смолян и села от Община Кюстендил.
Събрани са множество доказателства, от които се установява, че зам.-министърът на околната среда и водите е съдействал за издаването на нотификации за внос на отпадъци, основно от Италия. Той е оказвал натиск на свои подчинени служители да издават нотификации за преработка на опасни отпадъци. Служителите са били принуждавани да подават оставка или да напускат позициите си, ако не се съобразяват исканията на зам.-министъра.
Това заяви на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева във връзка с проведената акция на Специализираната прокуратура на територията на страната.
„От тази схема се е възползвало и дружество за преработка на акумулатори в Монтана. Въпросното дружество е оползотворявало фиктивно опасните отпадъци и е започнало да ги изпраща към контролирани от него фиктивни дружества с цел спестяване на данъци и транспортни разходи. Първоначално отпадъците е трябвало да пътуват за обработка в Германия“, разкри Милева.
„Към момента по Закона за МВР за 24 часа са задържани шест души, сред които е и зам.-министърът от МОСВ.
Не можем да дадем повече информация. Работата по случая продължава, наблюдаващите прокурори ще преценят какви мерки за неотклонение да поискат за задържаните и каква допълнителна информация да бъде предоставена на медиите“, завърши говорителят на главния прокурор.

Още по темата