Хъркащите хора са три пъти по-застрашени да умрат от коронавирус

Хъркащите хора са три пъти по-застрашени да умрат от коронавирус


Хъркащите хора са изложени на три пъти по-висок риск от смърт при заболяване от Ковид-19, установи проучване, цитирано от в. „Дейли мейл“.

Учени от университета в Уорик са анализирали 18 медицински изследвания на връзката между коронавируса и обструктивната сънна апнея. Пациентите, страдащи от увреждането, което предизвиква хъркане и задавяне, когато мускулите на гърлото временно са отпуснати и блокират дихателните пътища по време на сън, са изложени на значително по-голям риск при Ковид-19.

Около 1,5 милиона души страдат от сънна апнея в Обединеното кралство. Около 85 процента от случаите остават недиагностицирани. В САЩ страдащите от това заболяване наброяват 22 милиона.

Екипът на д-р Мишел Милър изтъква, че обструктивната сънна апнея е свързана и с други заболявания, като затлъстяването, което също е рисков фактор за смъртност при Ковид-19. Милър предупреждава хората с апнея да са особено предпазливи, за да не бъдат заразени от новия коронавирус. Те трябва особено стриктно да спазват социална дистанция, да носят предпазни маски и незабавно да се подложат на тестове при първи симптоми на Ковид-19.

Ваксина срещу Ковид-19 може да е на разположение за масова употреба в Китай през ноември, съобщи междувременно АФП. 

„Напредъкът по работата е много удовлетворителен“, каза пред китайската национална телевизия У Гиджън от Центъра за контрол и профилактика на заболяванията към китайското министерство на здравеопазването.

Китай може да разполага с потенциална ваксина през ноември или декември, каза Гиджън, без да уточнява коя ваксина има предвид. В Китай в процес на разработка и изпитания са няколко ваксини срещу Ковид-19.

Нито една ваксина, разработвана по света, все още не е приключила клиничните изпитания. Девет са потенциалните ваксини, разработени по света, които са в последен етап на клинични изпитания.

Сред китайските потенциални ваксини в най-напреднал стадий е разработената от „КанСино Байо“ заедно с военномедицински експерти.

Другите напреднали китайски проекти са на „Синовак“ и „Синофарм“. Те бяха представени миналата седмица в Пекин.

Още по темата