Влизаме в Турция с PCR за 20 лева на границата

Влизаме в Турция с PCR за 20 лева на границата

Съвсем скоро в съседна Турция ще може да се влиза с PCR  тест, който ще се прави на границата, като резултатите ще са готови за 30 минути, а цената ще е едва 20 лева.Това обяви новият генерален консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю.В момента и България, и южната ни съседка, изискват негативен резултат от тест, направен 72 часа преди пътуването. Това натоварва финансово. По тази причина Търговско-промишлената палата в Одрин планира разкриване на мобилна лаборатория, която ще прави PCR тестове на граничните пунктове. Цената ще е приблизително 110 турски лири.
Успоредно с тестването на място ще продължи да се признава документ за тест, направен у нас, както и сертификати за поставени две дози на ваксина срещу ковид или документ за наличие на антитела. Турция признава всички ваксини, които се поставят в България.
Нашето желание и очакване е болестта и мерките постепенно да останат в миналото, каза Корхан Кюнгерю. Той подчерта, че ограниченията са се отразили в голяма степен на икономиката и туризма. И изрази надежда, че ситуацията ще се подобрява, което да възстанови потока от български туристи към турските курорти, като в същото време се увеличат и гражданите на южната ни съседка, които  посещават културни забележителности у нас или се възползват от възможностите за зимен туризъм.
Пропускателният пункт Капитан-Андреево – Капъкуле попада в нашия консулски окръг и е един от най-натоварените пунктове по сухопътните граници в цял свят, каза Кюнгерю. През него в нормална ситиуация минават милиони пътници, стотици хиляди коли, камиони и товари. Важен е за търговските и културно-социалните отношения, има потенциал за разрастване в полза и за двете държави, добави дипломатът. Затова през мандата му ще  един от фокусите на внимание в неговата работа.
Новият генерален консул на Република Турция под тепетата е в длъжност от април, началото на мандата му съвпаднало със старта на свещения месец Рамазан и това дало възможност активно да навлезе в живота на общностите тук, като вече е посетил някои от десетте области в консулския си окръг – Кърджали, Пазарджик и Смолян. „В тази красива география ме чака изпълнен с емоции мандат “, предвкусва Корхан Кюнгерю.
В България живее най-многочисленото турско население на Балканите, в което дипломатът вижда още един приятелски мост, освен политическите отношения от 1918 г. Още тази седмица предстоят визити на генералния турски консул при кмета и областния управител на Пловдив.
На 3 юни пък е първото събитие в областта на културата. В галерия „Аспект“ ще бъде открита изложба на Хикмет Четинкая, известен като художника на маковете, и Шукран Истанбуллу. „Културата е рамката, в която живеем, а изкуството й дава духа, като така ни сближава още повече“, вярва Корхан Кюнгерю.
Ще продължи съвместните инициативи със сдружението на бизнесмените „Бултиш“ и Клуба на консулите.
Новият генерален консул на Република Турция под тепетата споделя позицията на предшественика си Хюсейин Ергани по отношение на пловдивско частно училище, свързано със структурите на Фетхуллах Гюлен. „Фето е терористична организация, с която Турция се бори решително и вече се достигна добро ниво по отношение на външните й структури. Ще продължим нашата борба за отстраняване на външните елементи“, зарече се дипломатът, без да уточни конкретни стъпки по отношение на тукашното школо. Предстои поредица от събития по повод опита за преврат от 15 юли.
Първата неделя на юни пък е Световен ден на закуската, а в Турция тя е на особена почит като ритуал и мнозина я възприемат като основното хранене за деня. Всеки регион има свое специфично меню за нея, а в последно време на национално и местно ниво започва да се презентира традицията на турската закуска по цял свят. В духа на тази политика Корхан Кюнгерю събра журналистите на първа среща на сутрешна закуска – с традиционни тестени изделия и сирена, но и с български кашкавал.
Новият консул – с прадядо от Хасково
Новият генерален турски консул в Пловдив е свързан с България не само с назначението си под тепетата, но и с произхода си. Родителите му са родени в Одрин, ала прабаба му и прадядо му по бащина линия са от нашия хасковски край.
В семейството с трима братя най-големият е преподавател в Консерваторията в Тракийския университет, в резултат на което Конгерю има познанства в музикалните среди./вестник Марица
 

Още по темата