Как да не сме схванати, докато седим постоянно пред компютъра

Как да не сме схванати, докато седим постоянно пред компютъра

Над 80% от хората по света страдат  от лоша стойка, сочат различни проучвания.  Заради заседналия начин на живот и многото работа на бюро  и компютър все по-млади хора имат проблеми със стойката и различни схващания. Макар и често пренебрегван проблемът води до доста неприятни за човека последствия. Проблемът става изключително болезнен особено сега по време на пандемия, когато масово се работи от вкъщи, а хората не смеят да излязат дори на разходка. Как да се спасим и да не се схващаме и изкривяваме, вижте съветите на специалист.
Продължителното стоене пред компютър придружено с лоша стойка  се отразява зле на гърба и тялото. „ Много хора по принцип с свикнали да заемат лоши позиции по време на работа . Самото тяло се е адаптирало към тези позиции, но това не значи, че самото тяло не страда. Във времето започва да изгражда компесаторни механизми, съоветно да блокират ставите на прешлените, започва ошипявне. Появяват се проблемите с лошите стойки, когато дълго време не сменяме позициите.“, обясни за „Монитор“ кинезитерапевтът Константин Ковачев.  По думите му хората често сядат свити, блокират диафрагмата, което влияе лошо и на лимфната система. Освен това така се влошава и дишането. Реално тя е един от най-важните органи в тялото, като ни пречиства от токсините. Лошите стойки толкова изтощават мускулите, че когато искаме да правим упражнение , те не сработват,  защото са свикнали да не работят и не винаги е достатъчно да се иде на фитнес за раздвижване. Освен това при заседяването всички процеси в тялото започват да се забавят, метаболизъм и съответно нервната система също страда и с времето дава своето отражение с болки по тялото и натрупан стрес. „Ако дълго време сме седяло в лоша стойка мускулите  свикват да не работят правилно и ние без да се усетим търсим лошата стойка, която не е правилна. За да го обучим тялото на правилна стойка трябва да се правят упражнения и да се наблюдаваме и да коригираме стойката от време на време“, обясни кинезитерапевтът.
От нас зависи да се отървем от всички тези негативни последици за тялото ни. Специалистът съветва хората на всеки час да станат от бюрото за леко раздвижване, за да се балансират мускулите. Най-важно обаче е да се научи тялото да заема правилна стойка,  докато е пред компютъра.
Хубаво е да седнем максимално назад на стола, седалището да се допре до облегалката на стола  и да отпуснем гърба назад, на самата облегалка. Много често хората сядат по-напред, отпускат се, свиват се и така притискат гръдната диафрагма. „Когато диафрагмата е блокирана от лоша стойка не влиза достатъчно кислород нито в мозъка, нито мускулите. Мозъка започва да не работи добре, изморяваме се бързо и дори не сме достатъчно концентрирани да си свършим бързо работата.“, обясни Ковачев.  Количеството кислород е важно, а то се блокира с тези стойки. При правилна стойка позицията на главата не трябва да бъде наведена, защото когато е наведе под определен ъгъл, мускулите на гръбнака намаляват тонуса си, стават по-слаби и по-трудно задържат добрата стойка. „Главата  е важно да е изправена, като може да е леко приведена. Монитора  трябва да е разположен достатъчно високо, за да не се навежда главата .“, обяснява специалистът. По думите му ръцете не е хубаво да се изнасят много напред на бюрото, а да са близо до тялото, като  така помагаме на гърба  и мускулите да задържат тонуса си. Краката е хубаво да са леко разтворени настрани, за да се чувстваме по-стабилни. Кръстосването на краката усуква гръбнака, кръвообръщението не циркулира нормално и се пречи на лимфната система. Трябва да се има предвид, че изнасянето на таза назад ни позволява да се образува една извивка в кръста , която е изключително важна да я има.
Изнасянето на таза назад ни позволява да се образува една извивка в кръста , която е изключително важна да я има. Тя позволява свивката, която е след това на гърба да стане по изгладена и да имаме възможността да се изправим. Ако изгладим извивката в гърба и седнем по-напред, става голяма извивка в гръдната част  и се изгърбваме. От там главата се изнася много напред и мускулите, които я поддържат, а работят мускулите се претоварват. Това е една от най – лошите стойки с изнесена глава напред   и изгладена извивка на кръста.
Можем да помогнем на тялото си да се чувства по-добре и да не се схваща от много седене пред компютър , като активираме мускулите, които не работят правилно или са в намален тонус и отпуснем пренапрегнатите мускули.  Това може да стане, докато седим на бюрото с 4 масажни техники. За целта се  масажират 3-4 пъти на ден  определени точки в мускулите, които ги активират да работят по-правилно.
Първото е масаж на точките на тила – със свити ръце в юмруци се  разтрива от средата на тила настрани към ушите с кръгови движения. Масажа 10-15 секунди.
Второто е разтягане на гръдния мускул – поставя се едната ръка зад главата, другата се свива в юмрук. Разтрива се с кокалчетата на пръстите от рамото до гръдната кост с линейни движения. Правят се 5 повторения и  от двете страни.
Третото масажно действие активиране на коремния мускул – свиват се леко пръстите и се поставят на слънчевия сплит. Прибутваме пръстите под ребрата на няколко точки от слънчевия сплит настрани по хода на последните ребра. (Забележка: на слънчевия сплит се натиска леко. Повторя се два – три пъти.)
Четвъртото масажно действие е за раздвижване на гръдната диафрагма – поставят се ръцете на нивото на пъпа и се вдишва дълбоко. С издишването  се прибутва с пръстите корема навътре и се изтеглят дланите нагоре под ребрата. Правят се три повторения с пълно вдишване и издишване./Monitor.bg
 

Още по темата