Нинова срещу Добрев – БСП избира председател за първи път в историята си

Нинова срещу Добрев – БСП избира председател за първи път в историята си

Днес БСП избира пряко председател на партията за първи път в своята история. За да бъде валиден изборът, в него участие трябва да вземат повече от половината членове на левицата. Избирателните списъци, по които ще се гласува, са предварително подготвени по общинските и съответно районните съвети на партията и предадени на комисиите, които да ги съхраняват до изборния ден. Те също имат и ангажимент да заличава от тях починали или напуснали партията членове.
Корнелия Нинова срещу Кирил Добрев
Първоначално цели 55 кандидати бяха издигнати, но впоследствие петима от тях декларираха пред Централната комисия за пряк избор на председател, че ще участват в надпреварата – Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Георги Тодоров, Валери Жаблянов и Красимир Янков. Жаблянов и Янков се отказаха с аргумента, че го правят в знак на протест срещу настоящото ръководство, което обвиниха в манипулации на изборния процес.
По-късно това направи и Тодоров, използвайки същите мотиви – няма равнопоставеност между кандидатите. Така в битката останаха само двама – настоящият лидер Корнелия Нинова и Кирил Добрев. Днес от 7. 00 до 19.00 ч. социалистите за пръв път в историята на партията избират пряко кой да оглави БСП в следващите 4 години./БЛИЦ

Още по темата