„Светофарна система“ ще регулира пътуванията между

„Светофарна система“ ще регулира пътуванията между


Туристическият бизнес във всички страни очакват мерки и решения от правителствата си за раздвижване на сектора и за възможното безопасно пътуване между страните през наближаващия летен сезон. Европейските държави една по една обявяват някакви мерки, но единно решение все още няма. 

За британските туристи България е позната и разнообразна дестинация на ваканция. В навечерието на летния сезон на 2021 година вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова разговаря с Роб Диксън, извънреден и пълномощен посланик на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия у нас за мерките, които са приложени у нас, за да бъде страната ни безопасна и здравословна дестинация.

Традиционно стотици хиляди британски туристи се наслаждават всяка година на нашето Черноморие, на зимните ни курорти, на екскурзии из София и най-големите ни градове. „Вземайки под внимание гореизложеното и факта, че България излиза от третата вълна на коронавируса и броят на новозаразените намалява с всеки изминал ден, както и че темповете на ваксинация в страната ни се ускоряват, вярвам че британските власти ще класифицират страната ни като „зелена дестинация“ с предстоящото облекчаване на мерките в Обединеното кралство“, отбелязва министър Николова. По думите ѝ това ще бъде изключително полезно решение в посока нарастване на туристопотока, и още един безспорен акт на приятелство и солидарност от един от най-значимите партньори на България.

През годините Великобритания се е утвърдила като един от най-важните пазари за  българския туризъм. „Надявам се, че властите на Острова също ще облекчат начините за влизане на български граждани във Великобритания. Това би било много полезно решение“, отбелязва министър Николова.

Тя отбелязва и факта, че е осъществен голям напредък по отношение на ваксинирането на работещите в бранша, което дава надежди за едно безопасно лято по българските курорти и туристически дестинации, за продължаването на ваканционния период без риск от заразяване с COVID-19 за гостите.

Британският посланик Роб Диксън също отбелязва, че ситуацията във всички страни се променя много динамично. Очаква се на 10 май британските власти да обявят т.нар. светофарна система, според която ще бъдат класифицирани различните държави и съответно начините за влизане в Обединеното кралство. „Тази система ще бъде обновявана на всеки две седмици“, уточнява дипломатът. По думите му България традиционно е посещавана от голям брой британски граждани и се надява тази тенденция да се запази и занапред.

Още по темата