Как правилно да съхранявате храната в хладилника?

Как правилно да съхранявате храната в хладилника?

Не всеки знае, че начинът на подреждане на храната в хладилника влияе върху нейната свежест и срок на годност. Можем да се заблудим лесно и да си помислим, че нашите хладилници не работят правилно, когато забележим, че храната се разваля по-рано, отколкото очакваме. Затова, е добре да сме наясно с причините, които влияят на свежестта на храната и с онези, които не са пряко зависими от способностите на нашия хладилник.
В този ред на мисли е добре да знаете, че макар да замразяваме определени продукти, не означава автоматично, че те могат да бъдат консумирани след по-дълъг период от време. Например, не се препоръчва замразената риба да се яде след повече от 3 месеца.
Към този пример можем да добавим и много други, поради които, но не само, е важно да знаем преди всичко, няколко стандартни правила за подреждане на храната в хладилника, така че винаги да се радваме на свежестта на нашите продуктите и да предотвратим появата на неприятни или непредсказуеми ситуации.
Каква храна се съхранява на най-горния рафт в хладилниците?
На този рафт се разполагат, по правило: кисело мляко, сирене, конфитюри, доматения сос, отворени буркани, масло. Не се изкушавайте да поставяте повече продукти, отколкото е необходимо на този рафт и бъдете внимателни относно това какви храни съхранявате тук, в зависимост от температурата на това ниво.
Каква храна се съхранява на средния рафт?
Средният рафт е най-добре да бъде използван за широка гама от продукти, като: риба, морски дарове, прясно отворени продукти, храни, които искате да размразите. Също така, ако искате да държите сготвена вече храна в хладилника, този рафт е най-подходящият за целта. Знайте, че на този рафт при повечето хладилници се регистрира най-високата температура.
Каква храна се съхранява на долния рафт?
На този рафт е най-добре да се оставят яйца, пакети с месо, прясно мляко. Зеленчуците и плодовете трябва да бъдат държани в рафтовете, които са специално предназначени за тях, тъй като те трябва да бъдат защитени от влага! Не поставяйте месо и зеленчуци на един и същ рафт, понеже това увеличавате риска от развитие и предаване на микроби!
Какви продукти се съхраняват на вратата на хладилника?
Ако сте прочели всичко до тук, вероятно вече сте забелязали, че не споменахме, че яйцата и прясното мляко трябва да се държат на вратата на хладилника, дори и това да е популярна практика, с която всички да сме добре запознати! На рафтовете на вратата оставяйте сосове, горчица, кисели краставички и туршии, вода, непастьоризирани натурални сокове, газирани напитки, вино, бира.
Тези правила за подреждане ще ви помогнат да запазите оптимално храната, с която разполагате, и да предотвратите появата и разпространението на микроби между храните. Друга полезна бележка би било изброяване на хранителните продукти, които не трябва да се държат в хладилници. Сред тях са зехтинът, авокадото, лукът и чесънът, картофите и бананите. Дръжте тези продукти на стайна температура и ги пазете от пряка слънчева светлина./Dariknews.bg

Още по темата