Специалисти от Великобритания: Новият тип коронавирус може да е със 70% по-заразен

Специалисти от Великобритания: Новият тип коронавирус може да е със 70% по-заразен

Снимка: Pixabay.com

Комитетът за извънредни ситуации „Кобра” на правителството на Обединеното кралство се събира спешно заради разпространението на мутиралата версия на коронавируса в страната, за да обсъди решението на редица страни да ограничат транспортните връзки с кралството, съобщава БГНЕС. Както посочи представителят на премиера Борис Джонсън лично ще председателства извънредната среща. „Премиерът ще председателства утрешната среща на „Кобра” на която ще бъдат обсъдени въпросите на международния транспорт, по-специално стабилния поток на стоки към и от Великобритания“, каза говорител на Джонсън.

По-рано днес редица страни по света обявиха намерението си да ограничат пътническия и въздушен трафик с Обединеното кралство във връзка с разпространението на нов щам на коронавирус. Някои държави предприеха още по-строги мерки: например Франция реши да спре за 48 часа приемането не само на полети, но и на други пътнически превози от Великобритания. След това ръководството на британското пристанище в Дувър спря да изпраща пътнически и товарни фериботи до републиката.

Нов щам на коронавирус беше идентифициран в кралството през септември, но започна да се разпространява широко в средата на ноември, се казва в изявление на Public Health England. На спешна пресконференция на 19-ти декември Борис Джонсън обяви, че според предварителните данни новият тип коронавирус може да е със 70% по-заразен, като добави, че британските експерти все още не са намерили доказателства, че това води до по-голяма смъртност. Новият вариант на коронавируса, който правителството разкри за първи път на 14-ти декември, бързо се превръща в доминиращ – в Лондон и Югоизточна Англия сега той представлява около 60% от новите инфекции, принуждавайки властите да предприемат по-строги мерки, насочени към борбата с инфекцията. В същото време Световната здравна организация (СЗО) заяви, че мутиралият вариант на коронавируса вече се е разпространил в Дания, Холандия и Австралия.

Източник: Actualno.com

Актуални новини от България и света, политически, бизнес, спортни и забавни статии.

Още по темата