Колко смъртоносен е коронавирусът? | BPost

Колко смъртоносен е коронавирусът? | BPost

Едно от изследванията на Световната здравна организация (СЗО) предизвика объркване – смъртността сред заразените с коронавирус е много по-ниска, отколкото се предполагаше? Това е заблуждение, пише германското издание Der Spiegel.  Повод за дискусията станаха първите резултати от изследването на авторитетния епидемиолог Джон Йоанидис от Станфордския университет, публикувано на сайта на бюлетина на Световната здравна организация – научно списание, издавано от СЗО.

Йоанидис е анализирал 61 изследвания от целия свят, а така също и данни на страните за смъртността от Covid-19. Според неговия анализ, коефициентът на леталност при заразяване от всички проучени изследвания е около 0,23%. Това означава, че средно от 10 хиляди, заразени с коронавирус са умирали 23.  Установената леталност при заразяване е по-ниска от оценките, които бяха направени по-рано в хода на пандемията, е изводът на Йоанидис. Така, според първите данни от Китай смъртността при заразяване се е оценявала на 3,4%. В момента математическите модели изхождат от 1%, пише още в статията.

В тази връзка някои медии използваха коефициента на смъртност, посочен от Института „Роберт Кох“ (RKI), който, според скорошен доклад е около 2,7%, т.е. повече от 10 пъти от показателя на Йоанидис. Но данните противоречат на официалната статистика на RKI само на пръв поглед. За да се изчисли смъртоносният потенциал на заболяването трябва да се отчетат два параметъра.

Коефициентът на леталността при заразяване, съкратено IFR, той изчислява делът на починалите от броя на всички заразени. Този показател е бил изучен в ново изследване. Коефициентът на смъртността в резултат на болестта съкратено CFR, който показва делът на починалите от броя на всички – и тази дума има решаващо значение  – известни случаи на заразяване. На този показател се позовава RKI в своя ежедневен отчет.  Тъй като при заразяването с Sars-CoV-2 може да протече без симптоми и не във всички страни се провежда масово тестване, много от случаите остават нерегистрирани. Затова смъртността в резултат на болестта, съгласно нейното определение, е по-висока от смъртността при заразяване, пояснява Der Spiegel. В момента е трудно да се каже колко случаи остават нерегистрирани. По данни на СЗО в света може да има 20 пъти повече заразени, в сравнение с потвърдените случаи. Но тук става въпрос за груба оценка.

Най-големият шанс днес да се определи броя на неизявени заразени дават изследванията за антитела. Но публикуваните до момента изследвания за антитела често се основават на нисък брой заболявания. Това се проследява и в т.нар. Хайнсбергско изследване, което е отчетено в новия метаанализ и в което коефициентът на смъртността при заразяване е около 0,37%. В своя метаанализ Йоанидис е отчел изследвания с над 500 проби, от които не всички са били репрезантативни за цялото население.

Излиза, че неговата работа не е съвсем „чиста“ в научен смисъл?  Целта на Йоанидис не е била определянето на коефициента на смъртността при заразяване, валиден за целия свят. Той зависи от много фактори. Йоанидис подчертава до колко варира смъртността в зависимост от това дали се заразяват възрастни хора, колко високо е качеството на медицинското обслужване и делът на населението с придружаващи заболявания. 

Така леталността при заразяване в проучените от него изследвания се колебае между 0% и 1,63%, пояснява още Der Spiegel.

Източник: Actualno.com

Още по темата