Омбудсманът: Съдебната реформа трябва да продължи

Омбудсманът: Съдебната реформа трябва да продължи


Съдебната реформа трябва да продължи независимо дали ни наблюдават от ЕК, или не. Това каза в интервю за Дарик радио омбудсманът Диана Ковачева.

„Започнаха да ни наблюдават точно защото бяха стигнали до извода, че ние сами някак си не можем да се справим“, допълни тя.

Омбудсманът коментира и въпроса с така наречените „вечни длъжници“, като подчерта, че продължава да подкрепя законопроекта за частния фалит.

„Въпросът за вечния длъжник трябва да бъде решен. Мисля, че стана много известно, че само в България няма такъв закон. Има хора, от които наистина не можеш да вземеш нищо повече. Това са хора, които трайно, обективно не могат да си върнат задълженията“, посочи тя.

За съжаление ситуацията, в която хората бяха затворени в домовете си, не само в България, броят на жертвите на домашно насилие се увеличи много сериозно, каза Ковачева.

По думите й статистиката във Франция, например, сочи, че само за седмица домашното насилие се е увеличило с 30%.

„Домашното насилие не е само насилие по отношение на жени, може би е най-честият случай, но то може да бъде и по отношение на мъж, родител или дете. Не става въпрос само за защита на правата на жените, а на хора, които се намират вкъщи и върху тях се упражнява насилие. За съжаление, феноменът на домашното насилие не взема предвид нито образование, нито социално положение или статут – всеки може да стане жертва на домашно насилие“, посочи омбудсманът.

Диана Ковачева увери, че ще продължи да настоява за отпадане на системния характер за домашното насилие в Наказателния кодекс.

„В момента НК предвижда, че едно лице може да бъде наказано по-тежко, ако извърши убийство при условията на домашно насилие, само тогава, когато има три последователно регистрирани опита за такова насилие преди извършване на конкретното престъпление. Тоест три пъти последователно жертвата трябва да се оплаква в полицията, да има бележка от лекар. Един човек може да бъде убит от първия път или да му бъде нанесена тежка телесна повреда“, обясни тя.

Още по темата