Имат ли доживотен имунитет преболедувалите COVID-19

Имат ли доживотен имунитет преболедувалите COVID-19

Д-р Аспарух Илиев коментира в в ефира на „Здравей, България” въпроса дали преболедувалите COVID-19 имат доживотен имунитет. Ето какво заяви той:
„Това, което знаем, е, че много дълго време след преболедуването
в кръвта и в тялото на пациентите се откриват имунни клетки. Съвсем различен въпрос е доколко тези имунни клетки са в състояние да осъществят една адекватна защита. Това, което знаем от случаите с ковид в един регион в Бразилия – там в рамките на 6 месеца хората преболедуваха два пъти – един път от оригиналния коронавирус и след това същите хора 4 месеца по-късно – от бразилския вариант. Това показва, че преболедуването дори да създава имунитет, този имунитет не е особено ефективен към отделните мутанти… Това е нещо, което ваксините правят малко по-добре… Ваксините дават една по-добра защита срещу мутантите. Във всички случаи някакъв имунитет остава, но в научните среди по-скоро има скепсис в тази посока, че този имунитет осигурява 100% защита, дори да е наличен, че е в състояние да осигури 100% защита на преболедувалите в дълъг период от време“, коментира д-р Аспарух Илиев.
Относно индийския вариант на коронавируса:
„Във Великобритания около 96% от всички случаи са именно с индийския вариант на COVID-19. Случаите на изцяло ваксинирани с две дози хора, които се разболяват от него, е много нисък. Обикновено става дума за хора, които или са с хронични заболявания, които не позволяват да се създаде оптимален имунитет“.
И добавя, че ваксините запазват един много висок процент на защита и срещу този вариант на вируса.
„Защитата остава много добра. Рискът от тежко заболяване остава много малък. Това не означава, че не може да има отделни случаи, при които може да бъде различно“, обясни специалистът.
Той вижда проблем в ниския брой ваксинирани у нас.
„Ако индийския вариант навлезе в България, ни очаква една поредна вълна на заразата. Във всички случаи няма да ни подмине. Ситуацията е доста притеснителна, защото ние сме единственият остров на Балканите с толкова ниска степен на ваксинация“.
Д-р Илиев коментира и управлението на пандемията у нас:
„По време на старото управление имаше слабости в комуникацията и в създаването на стратегия, на обяснението защо трябват ограничения и това повлия приемането на мерките. Но не мога да приема обвиненията на д-р Кацаров, че старото правителство е допуснало грешки. Една от големите грешки беше създаването на една масова култура, която отрича проблема, маските и ваксинацията. Бих искал да припомня на д-р Кацаров, че той бе един от моторите на този скепсис. Критики винаги може да има, защото никога нищо не е перфектно, но бих го посъветвал да се вгледа в собствените си грешки“, коментира д-р Илиев./Вести.БГ

Още по темата