Чудо в делника: Растящ камък лекува в български манастир

Чудо в делника: Растящ камък лекува в български манастир

Камък, който постоянно расте, събирайки болестите на хората и освобождавайки ги от тях, прави чудеса в манастира в Горни Богров, на десетина километра от столицата.
Смята се, че чрез него Господ лекува и сбъдва желания. Донесен е в България от Голгота преди около 800 години от кръстоносци, напуснали Йерусалим и преминали през страната, а около камъка по-късно е построена църквата на манастира, пише Ретро.
Легендата разказва, че при напускането на кръстоносците от Йерусалим към края на XIII век те са взели камъни от хълма, на който е разпнат Исус Христос. Издълбали са кръстове по тях и са ги отнесли, оставяйки ги в различни християнски земи. Едно от местата, на които е попаднал такъв камък, е именно манастирът в Горни Богров.
Вярва се, че чрез този чудодеен камък Бог помага на множеството хора, които идват всеки ден и отправят молитвите си за изцеление, за работа или за сдобиване с рожба. Местните хора наричат камъка „Камико“.
Освен да се остане в черквата и да се спи край него, може и да се остави дреха на близък със здравословен или друг проблем. „Вече само допирам плата до скалата. Казвам молитви към Господа. След това връщам обратно дрехата на незнайния християнин. Неговият близък трябва да преспи с нея, за да се зареди с положителната и целебна енергия на мястото“, разказва отец Антим от храма. Разположението на самия камък също е уникално – той е вграден в олтара, а там и до днес личи издълбан кръст.
Подобен имало и в село Яна. Той обаче е доста по-малък, затова и чудодейната му сила не е толкова силна. Старите хора разказват, че и двата камъка навремето са били високи по около един метър. Този, който е в манастира обаче, започнал да нараства и към настоящия момент вече е повече от два метра. Бабите в района вярват, че камъкът събирал болестите на хората и затова непрекъснато растял./Вестник Марица
 
 

 

Още по темата