Научни данни загатват, че коронавирусът може би мутира към по-страшно

Научни данни загатват, че коронавирусът може би мутира към по-страшно

През пролетта на 2020 година 45-годишен мъж влиза в болница в Бостън заради COVID-19. Лекарите го лекуват със стероиди и го изписват 5 дни по-късно.

Но инфекцията така и не стихва – за 154 дни! „Беше приет отново в болница няколко пъти през следващите 5 месеца, заради проявена отново коронавирурсна инфекция и сериозна пневмония. Това беше изключително уникален случай“, разказва д-р Джонатан Ли, който работи в Института по медицина на Харвардския университет и е помагал по случая. Уникалността се заключва в това, че е възможно този случай да подсказва и да дава улики откъде идват новите щамове на коронавируса и защо предизвикват нови и нови епидемични взривове на три континента.

Трябва да е ясно – 45-годишният пациент от Бостън не е човек с „дълъг COVID” т.е. не е изчистил се от вируса и въпреки това изпитващ здравословни проблеми. В тялото на този мъж вирусът е бил активен 5 месеца. „Това е един от изключителните аспекти на случая. Всъщност, мъжът беше високо заразен 5 месеца след поставяне на първоначалната диагноза“, казва д-р Ли. Пациентът е имал много сериозно автоимунно заболяване, заради което е трябвало да пие лекарства, които да подтискат имунната му система. Съответно, организмът му не е могъл да се бори с коронавирусната инфекция така, както организмът на здрав човек. Той се е подобрявал за известно време, после вирусът отново го поваля.

В крайна сметка, мъжът влиза в интензивно отделение и въпреки усилията на лекарите почива – 5 месеца след поставяне на първоначалната диагноза. По време на целия този период, от мъжа са вземани проби за вируса. Всяка проба е била секвенирана, за да се изследва генома на коронавируса.

И д-р Ли твърди, че не може да повярва какво показват данните.

„Бях шокиран. Когато видях секвенциите, знаех, че се занимаваме с нещо много различно и потенциално много важно“, казва лекарят. Какво са видели учените – че вирусът мутира много бързо в тялото на мъжа. Той не се изменя с 1-2 мутации, а успява да еволюира с клъстер от над 20 мутации. Подобен темп на мутация никога не е виждан и описван в научно изследване. А лабораторни експерименти са показали, че някои от мутациите помагат на вируса да се справи с вече образувани антитела срещу негова предишна версия. „Към края, пациентът беше лекуван с моноклонални антитела, от „Регенерон“ (те бяха включени в експерименталното лечение, приложено на експрезидента на САЩ Доналд Тръмп). И скоро след това видяхме доказателства, че вирусът развива резистентност или избягва и тези антитела“, разказва Ли.

Заключенията му и тези на лекарския екип са публикувани в The New England Journal of Medicine. И това става преди светът да научи за новите варианти на коронавируса – британския, южноафриканския и бразилския. На всичкото отгоре, при сравнение с еволюцията на вируса от пробите на починалия в Бостън мъж и проби на съответните щамове се виждат много сходни пътеки на развитие. Например – мутацията N501Y, която помага на вируса да се свърже много по-силно с човешките клетки или мутацията E484K, която му помага да избягва ефекта от определени антитела. След описания от д-р Ли случай, вече има още няколко описани такива, при които вирусът еволюира много бързо, щом успее да зарази хора с компроментирана имунна система.

С други думи – може би новите щамове на вируса се получават в случаи, в които SARS-CoV-2 успява да удари човек със сериозни имунни дефицити. Така този човек става опитно поле за вируса – как да се научи да избягва имунния ни отговор. Най-вероятно в такива случаи повечето нови версии на вируса всъщност не се разпространяват. Но това не значи на 100% – и ефектът е нов, по-усъвършенстван щам. А това значи, че с времето може да е възможно коронавирусът да мутира в нови, по-опасни форми.

Източник: Actualno.com

Още по темата