Трифонов: Уверен съм, че най-после ще имаме политици, които няма да пречат на медиите да са свободни

Трифонов: Уверен съм, че най-после ще имаме политици, които няма да пречат на медиите да са свободни

Медиите не се фокусират върху истински важните теми, коментира лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов във Фейсбук.
„Миналата седмица служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров направи ужасяващи разкрития за болница „Лозенец“, пише той и посочва, че според изнесените публично данни, в болницата са се извършвали трансплантации от живи донори, които будят съмнения за „брутална черна търговия на органи“. Трифонов коментира, че вместо с разследвания по темата, медиите в България се занимават с „пенсионирането на, иначе толкова симпатичния, проф.Тодор Кантарджиев“. По думите му, другото е тема „табу“.
„Според изнесените публично данни, в болницата са се извършвали трансплантации от живи донори, които будят съмнения за брутална черна търговия на органи. “Племенници” от Украйна и Молдова са дарявали бъбреци на своите “чичовци” от Индия, Оман, Германия, Израел. И това е ставало със съдействието или бездействието на държавата в лицето на изпълнителната власт и службите. Въобще дали може да си го представите това? Аз лично не мога. Всичко това прилича на някакъв игрален филм за мафиоти или пък на документален филм за някоя страна от Третия свят. Но то не е филм. Не е и нещо, което се е случило в Пакистан. То е нещо, което касае страна член на Европейския съюз. И какво правят медиите в България? Правят журналистическо разследване по случая, търсят замесените, търсят донорите, търсят истината за болницата? Нищо подобно. Занимават се с пенсионирането на иначе толкова симпатичния проф. Тодор Кантарджиев. Там е техният фокус в сектор “здравеопазване”, там се раздават медиите. Другото е тема “табу”“, пише Трифонов.
„Служебният министър на културата проф. Минеков също направи скандални разкрития за колосални злоупотреби с публичните средства, за милиони левове, които някакси са изчезнали“, посочва още лидерът на „Има такъв народ“. Но коментира, че фокусът пак е на друго място – в, по думите му, умишлено създадения скандал по оста Кошлуков-Минеков.
„Емил Кошлуков, вместо да изпраща писма на международни институции и на послушната СЕМ, за да се прави на репресиран, да отговори защо обществената телевизия прекъсна програмата си, за да предава брифинг на партия ГЕРБ. И най-вече – като генерален директор да направи така, че националната телевизия да заработи в полза на обществения интерес“, коментира Трифонов. „И понеже знам, че няма да го направи, той просто трябва да се махне от БНТ“, допълва Слави Трифонов.
„Това са само два примера за това как медиите не се фокусират върху истински важните теми“, посочва лидерът на „Има такъв народ“.
Според него „през последните няколко години въпросните медии са съучаствали в деянията на властта, независимо дали пряко или чрез мълчанието и послушанието си“. Трифонов изразява увереност, че България най-после ще има политици, които няма да пречат на медиите да са свободни./Dariknews.bg

Още по темата