Борисов: За един момент бях слаб. Този опит за преврат беше много добре организиран от олигарси и чужди служби

Борисов: За един момент бях слаб. Този опит за преврат беше много добре организиран от олигарси и чужди служби

За един момент бях слаб, защото не очаквах такава масирана Атака. Този опит за преврат беше много добре организиран от олигарси и чужди служби и т.н. И, разбира се, от моята глупост – да допусна такива хора… Това заявява бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по повод летните протести и атаките срещу него. Коментара си той прави в видеоинтервю за спирание L’Europeo. Откъс от него беше излъчен в сутрешния блок на Nova. Става ясно, че интервюто е взето в деня на изборите – 4 април.
„Много добре съчетано, направено във всички области“, казва Борисов по повод антиправителствената вълна преди година.
И разкрива:
„Но за мене това беше най-полезното време, на вас първи го казвам, в цялата моя кариера. Толкова ме отрезви, толкова ми даде шанс да си направим реформата и в партията, и в хората, и в моето мислене, че… точно поговорката „Всяко зло за добро“.
Борисов говори и за управлението на държавата и какво е да си премиер.
„Това е като една професия и свикваш с нея. Погледнато реално във всичките ми битности, аз най-много съм работил премиер, колкото и да звучи… Пет-шест години съм бил пожарникар, пет-шест години – кмет, пет-шест – главен секретар и над десет – премиер“, обяснява той.
На 4 април, когато е дадено интервюто, Борисов разкрива и плановете си за евентуални преговори за ново правителство.
„Първо, аз нито имам търпението, нито нервите, прекрасно познавам опонентите, а преговорите за коалиционно правителство действително не са пазарлък, а са сложно нещо. Аз пускам жени, и сега така ще направя, живот и здраве, ако зависи от нас“, казва бившият премиер.
Както е известно кабинет в рамките на 45-ия парламент така и не се състави. ГЕРБ-СДС получиха първия мандат, представиха и проектокабинет, но до разговори с Има такъв народ и Демократична България така и не се стигна. ИТН и БСП за България върнаха следващите проучвателни мандата. Така България ще проведе нови предсрочни парламентарни избори.
Началото на интервюто пък започва с темата за героите на България.
„Ние нямаме жив герой, нямаме като история жив герой. На най-славните ни царе не знаем къде са гробовете. Симеон, Иван Асен II, на кой. Цар Самуил знаем къде е, но пак е без гроб. Така че много са си заминали нещастно. И с живота си са платили премиери, така че…“, обяснява Борисов./Новини.БГ

Още по темата