Министър Минеков ще съдейства за музейна експозиция в

Министър Минеков ще съдейства за музейна експозиция в


Министерството на културата е на разположение да окаже с експертния си капацитет необходимото съдействие на Организацията на евреите в България (ОЕБ) „Шалом“, за да реализират експозиция в Софийската Синагога.

Това е обявил министърът на културата проф. Велислав Минеков пред д-р Александър Оскар, председател на Управителния съвет на Организацията на евреите в България (ОЕБ) „Шалом“, и пред София Коен, председател на Централния израилтянски духовен съвет.

Срещата между тримата е станала в Софийската Синагога. В нея са участвали и зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов, както и Ирина Гъркова – секретар по духовност и култура на Президента на Република България, и д-р Аксиния Бутева – началник на отдел в дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“.

София Коен е запознала участващите в срещата с историята на Софийската Синагога и със символиката в религиозния ритуал. Тя е посочила и че Организацията на евреите в България съхранява артефакти, свързани с историята и традициите на еврейската общност и че би било добре те да бъдат популяризирани. Д-р Александър Оскар е споделил, че има идея свободните пространства в Софийската Синагога да се организират в експозиция и така посетителите на храма да обогатят познанията си за историята и културата на еврейската общност в България.

По време на срещата е бил коментиран и въпросът за организирането на временни изложби. Обсъдена е била необходимостта от професионално съдействие от страна на музейни експерти при изготвянето на идеен проект за бъдещата експозиция.

Още по темата