В следващите две години ще има вода за цялото Черноморие

В следващите две години ще има вода за цялото Черноморие


Според министъра на околната среда и водите Емил Димитров в следващите две години няма да има никакво напрежение за вода за цялото Черноморие. Това заяви след проверката на готовността на язовирните съоръжения за провеждане на висока вълна в Бургаско. Язовир „Камчия“ е пълен и водата се изпуска през преливника по река Луда Камчия към язовир „Георги Трайков“ (яз. „Цонево“). С водата от яз. „Камчия“ ще се увеличи обемът на язовир „Георги Трайков“, за да може тя да използва за цялата промишленост на Девня.

Министър Димитров направи обход и на реките в района, за да провери готовността на речните легла да поемат очаквания приток. „Имаме в планините много сняг, той трябва да премине през язовирите, но без да създаде проблеми по реките. Много от тях не са почистени, било поради липса на средства, било поради немарливост“, каза Емил Димитров. Инспектирана беше и деривация „Китка“, която разделя водата за Бургас и Варна.

С изпълнителния директор на ВиК Бургас инж. Ганчо Тенев министър Емил Димитров посети и язовирите „Ахелой“ и „Порой“, за да проверят ремонта на водовземните кули. На яз. „Порой“ се извършва много голям ремонт на стената, която беше компрометирана в годините. „Искаме с години напред гражданите на Бургас да имат добър резервоар, в който общо от двата язовира да имат необходимото количество вода, което употребява град Бургас за една година освен от яз. „Камчия“, извън яз. „Ясна поляна“. „В момента имаме вода повече отколкото трябва, яз. „Камчия“ е пълен и прелива. Сега ще дадем възможност на строителите спокойно да свършват ремонта, да спадне малко язовирът, за да може да се почисти цялата стена и да се ремонтира както искат проектантите и инженерите“, отбеляза министърът.

„Още поне месец ще трябва да внимаваме, защото имаме в планините много сняг и той трябва да премине през язовирите, но без да създаде проблеми по реките“, заяви министърът. Той посочи, че язовирите са с 65% са по-пълни от преди. „Разбира се природата беше изключително благосклонна, най-вече към Черноморието, но и ние взехме мерки, като намалихме всички загуби и спряхме няколко ВЕЦ-а“.

Още по темата