Без задължителен PCR след карантина, пускат комбиниран тест за COVID-19 и грип

Без задължителен PCR след карантина, пускат комбиниран тест за COVID-19 и грип

Вече няма да е задължително тестването за коронавирус след изтичане на двуседмичната карантина. Новината съобщи директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов на брифинга на Националния оперативен щаб в Министерство на здравеопазването.
Причината за въвеждане на новото правило е, че две седмици след заразяването, дори вирусът още да циркулира в тялото на човека, товарът му не е достатъчно голям. Това изключвало опасността болният да зарази други хора около себе си.
Според доц. Кунчев повечето европейски страни не правят тест след карантината, но в България е прието да се прави за по-голяма сигурност. Много страни са се отказали да правят този тест след карантината.
Той каза още, че се обмисля да бъде намален 14-дневният период на задължителната карантина. „Първите 5 страни в Европа вече минаха на 10-дневна карантина, а някои страни в света минаха на 7-дневна. Човек може да дава положитвелна проба месеци наред, но той няма да е заразен. Не е едно и също положителен и заразен“, обясни той.
Няма разлика от изискванията на други страни към нас, когато се пътува. В момента се изяснява защо Великобритания продължава да изисква 14-дневна карантина за пристигащите на Острова българи, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Предстои и въвеждането на комбиниран тест за COVID-19 и за грип.
В столичната РЗИ вече се въвеждат протоколите за лабораторията за комбинирания тест за коронавирус и грип от тип А и от тип Б, съобщи шефът й д-р Данчо Пенчев.
Стана ясно, че цената му няма да бъде по-различна от тази на досегашните тестове, обясни д-р Балтов от гледна точка на спешната болница „Пирогов“. По думите на доц. Кунчев, има над 90 производители на тестове, така че няма как да се закове една стойност на пазара./ Dariknews.bg

Още по темата