Политолог: Ако продължи играта на его, отиваме на трети парламентарни избори тази година

Политолог: Ако продължи играта на его, отиваме на трети парламентарни избори тази година

Да очакваме ли трети избори тази година и какви са нагласите за правителство на Слави Трифонов, коментира пред Novini.bg политологът Любомир Стефанов. 
Драматична развръзка с изборния резултат. Последните данни на ЦИК от 7:30 часа определят ГЕРБ-СДС като победител в изборите. Преброени са малко над 95 процента от протоколите. ГЕРБ-СДС води с крехка преднина. Техният резултат е 23.91 на сто от избирателите. С 23.66 процента втори са „Има такъв народ„. Очакват се 100% от обработените протоколи. По-рано днес лидерът на „Има такъв народ“ предложи експертно правителство и кабинет без коалиция. 

При над 95% обработени протоколи: ГЕРБ-СДС с преднина пред „Има такъв народ“
„Има заявка за съставяне на кабинет от страна на „Има такъв народ„. Аргументите са неразбираеми, но всичко е въпрос на дебат, от който обаче изглежда Слави Трифонов бяга“, съобщи политологът. 
Според експерта, спорът за кабинет ще се реши в парламента, защото партията на Слави ясно заяви, че няма да иска подкрепа от ГЕРБ, БСП и ДПС.
„Не е задължително да има мнозинство, за да се състави правителство – може да дадат 100 дни „комфорт“ на „Има такъв народ„, да свърши всичко, което може. Отсъства политически усет и коалиционна култура. Не знам защо не се поема възможността да се състави правителство с другите две протестни формации (бел. авт. – Демократична България и Изправи се! Мутри вън!), явно това е черта на характера на Трифонов“, разкри Любомир Стефанов.
Явно моделът „Борисов“ ще се смени с модела „Трифонов“, смята политологът и допълни по темата: Едноличното управление на премиера ще се замени с такова на политическия лидер. В случая няма да има сянка на управление, а ще разбираме всичко от частната му телевизия./Вести.БГ

 

Още по темата