Как се разпространява коронавирусът – отговорът на вирусолог

Как се разпространява коронавирусът – отговорът на вирусолог

Как се разпространява коронавирусът и как става заразяването с него? Както знаем, той е инфекциозно заболяване и се предава от човек на човек.
„Основният начин на разпространение на коронавируса остава респираторният, т.е. през носа и устата“, посочи в студиото на „Здравей, България“ ръководителят на отдел „Вирусология“ към НЦЗПБ доц. д-р Любомира Николаева-Гломб.

„Има изследване, според което в стая 10 кв. м и височина 3 м, ако има двама души в помещението, единият от които е болен симптоматично, вероятността другият да се зарази е след 80 минути. Това е в случай, че в стаята има правилно функционираща вентилация“, отбеляза Гломб.
Вирусологът даде за пример експеримент, направен в домакинство, в което има един болен. Вероятността останалите членове да се заразят е 50%. 18% от тях ще бъдат инфектирани безсимптомно.

 
По думите на специалиста пет до шест дни след разболяване с коронавирус, човек не е заразен. Ако карантинираният, не се е разболял по време на 10-дневната си карантина, то той не е заразен.
За суперзаразителите доц. Гломб поясни, че имат голямо количество вирусни частици в своята носоглътка.
„Колкото повече е вирусът там, толкова повече е заразен дадения човек. Когато вирусът в носоглътката е много, по-бързо се развиват клиничните симптоми“, заяви ръководителят на отдел „Вирусология“ към НЦЗПБ.
Във връзка с ваксината Pfizer, която показа ефективност от 90% в третата фаза от клиничните изпитвания, доц. Гломб заяви, че е изключително модерна.
„ЕС има договор с компанията тя да достигне до гражданите на Стария континент. Аз съм умерен оптимист за ваксините. Винаги ще остане някакъв процент хора, които няма да покажат имунен отговор“, коментира специалистът./ Вести БГ

Още по темата