Студенти разпитваха 2 часа Слави Трифонов в Пловдив

Студенти разпитваха 2 часа Слави Трифонов в Пловдив

Лидерът на Има такъв народ Слави Трифонов избра Пловдив за първата си предизборна среща. Тя е със студенти в зала С.И.Л.А., като младежите влязоха с валидна студентска книжка.
Срещата започна в 17 часа и се излъчва във фейсбук страницата на шоумена и по неговата телевизия „Седем-осми тв“.
Това е първата публична поява на Трифонов, след като се пребори с коронавирусна инфекция. Заради боледуването той изобщо не се появи в предишния парламент.
По информация на „Марица“ поканата към Трифонов е отправена от студенти в Университета по хранителни технологии. Желание да зададат въпроси обаче имат и представители на други вузове.
„Имахме заявка да подготвим 300 места, но ние сме приготвили 500. Вътре няма да бъдат допускани желаещи след началото на срещата“, обясни пред „Марица“ управителят на зала С.И.Л.А Симеон Илиев.
Отвън имаше опашка още от 16 часа. Гардове на частната охранителна фирма, която отговаря за реда и безопасността в комплекса, пазят събитието. В залата не се допускат хора с бутилки с вода, а влизащите се проверяват и с детектор след като покажат заверени студентски книжки. На място има и полиция.
Според запознати лидерът на Има такъв народ е пристигнал още в 16часа в сградата.
На място е и бившият председател на парламента Ива Митева,която води две листи на ИТН за предстоящите избори.
Откликваме на такива покани, защото младите хора са най-важните, те ще живеят в България, каза в началото на срещата Слави Трифонов. До него седнаха за да отговарят на въпроси сценаристите Тошко Йорданов и Йвайло Вълчев, които сега са зам.-председатели на Има такъв народ.
Шоуменът определи себе си като човек, който най-много се показва по телевизията. Но направи уговорка, че напоследък го прави, само когато има какво да каже.
Важно е да има свобода на словото, хората да чуят и сами да изберат, каза лидерът на ИТН. Слави Трифонов заяви, че не е музей, за да е труден достъпът до него.
На студентите обясни, че е с екипа си, още преди те да са се родили. И през годините  зрителите всяка вечер са гласували за него. „В този смисъл сме били на избори всеки ден 19 г. Малко хора са оцелели да правят това всеки ден, броят се на пръстите. А тези, които сега предстоят, са нормална процедура във всяка правова държава. Иначе има диктатура и тъпотии“, каза Слави Трифонов.
Петокурсникът Лъчезар Енчев  от Юридическия факултет на ПУ попита защо Слави няма да се кандидатира отново за народен представител за следващия вот.
„Защото човек трябва да е почтен, искрен и да не се отказва, след като спечели – защото така сменя вота. Аз нося отговорността не само да съм депутат. Мога да я нося не само вътре в парламента. Даже отвън ще съм по-обективен и ще мога да взимам по-добри решения. Като гласуваш за ИТН, не гласуваш само за Слави Трифонов в парламента“, каза той.
Първокурсник от ТУ обясни, че дошъл от София за срещата, и попита  дали изборите ще са по-честни, след като вече има хора от ИТН в комисиите. Слави Трифонов отвърна, че изборите ги прави служебното правителство и той не може да отговори. Но изрази увереност, че ще са по-честни на фона на предишните и след промените в изборния закон. Трифонов посочи, че са паднали ограниченията за българите в чужбина, а гласуването с машини също ще ограничи купения вот.
Теодора, която е студентка в Амстертам, попита за промените в сферата на образованието. Лидерът на ИТН отвърна, че трябва да има практични ходове в тази сфера, за да не се налага тя да учи зад граница. Партията му е против делегираните бюджети, при които училищата получават пари на ученик в средното образование. Така учителите имат интерес да ги пропускат нагоре, макар и без нужните знания.
Университетите пък трябва да са по-малко, за да е по-добро качеството, заяви Слави Трифонов. Не било нормално местата да са колкото са завършващите гимназия и даже да има томболи за първокурсници.
На свой ред Слави попита уважават ли ни в Амстердам. Теодора му отговори, че първоначално има предубеждения, но после се съди по уменията, а не по произхода. Образованието там било по-дигитализирано, а учителите – склонни да се учат и от студентите. Теодора осъзнала през втората година от следването си, че не се чувства добре в чужбина и иска да се върне в България. Разчитам на следващото правителство да осигури такава среда, каза тя.
„Не стига, че си красива и учиш в Амстердам, ами искаш и да си хитра“, каза Слави Трифонов. И направи забележка на Теодора, че казва Холандия, а не Нидерландия.

Фейзла Хюсейн от ПУ се оплака, че не му признават кредити от Гьоте университет у нас. Учил там 3 години, след което се върнал в ПУ и почнал отначало, понеже не му се зачитат тези години. Според него е не толкова важно качеството на обучението, колкото какви са възможностите за реализация у нас. Той попита как ИТН ще направи така, че кадърните кадри да имат бъдеще тук.
Това е общ процес и не може да бъде насочен само към младите, а към всички хора в България. Тогава младите сами ще искат да дойдат в България, каза Слави Трифонов. Другото било общи фрази. Електронно управление, намаляване на административната тежест, съдействие, а не рекет – това ще помогне на бизнеса, смятат от ИТН.
„А тук имаме своеобразни мутри, които използват думата бизнес, за да вършат други работи. Но вместо ние да стигнем до този извод, американците ни го казаха“, обясни Слави Трифонов. В момента цялата администрация била затлачена от  „калинки“ в резултат на шуробаджанащина. „Сложно, е но все отнякъде трябва да се почне. И трябва да го иска огромната част от хората в България. Иначе политиката ще продължи да е мръсна дума, калинките ще продължат да са навсякъде“, предупреди Слави Трифонов. Партията му обещава и стимули за млади семейства.
Мануил Момчилов от УХТ попита как Слави си представя работен ден на премиер без джипка. „Отговорът се съдържа във въпроса – нормалният работен ден е да прави всичко възможно, за да си върши добре работата. Това с джипката е излишна демонстрация, с която само радва мисирките по медиите, които му принадлежат. Нормалните хора се отвращават от това. Премиерът трябва да е завършил престижен университет, да говори езици, да е специалист в определени области и да има морал. Не като предишния“, каза Слави Трифонов.
Дванайсетокласникът от ЕГ „Иван Вазов“ в Пловдив Димитър Спасов  се поинтересува дали му остава време за музика покрай политиката.
Слави се питал това отдавна, но обясни, че винаги е имал каузи и в един момент те станали по-важни от другото – тв предавания и концерти. Не можело да е в ефир да зависи от това кои ще са му гостите и какво ще ги пита, а не какъв е рейтингът му. „Разбрах, че нещо не е наред. Много се натъжих, понеже обикновено изпитвам ярост, а не тъга. Можехме само или да се пенсионираме, или да направим политически проект. Цената, която ще платя, е свързана с принципи. Човек не може да е принципен само до сряда. Постъпихме така, защото иначе какъв е смисълът – няма значение дали ми казват чалгар. Ако не можеш да правиш нищо свободно, не можеш да правиш и музика свободно. Благодарение на свободата можеш да правиш всичко, спазвайки закона в твоята страна“, каза Слави Трифонов.
Вашата партия е обгърната в мистериозност, отбеляза студентът от Маастрихт Валентин Котов. Тя ще изчезне, защото можеш да попиташ, каквото искаш, прекъсна го Слави.
Студентът го призова да отговори без заобикалки какво е имал предвид, като  каза, че може да носи отговорност и от друга институция. Слави Трифонов му отговори, че имало много институции и изброи няколко, като спомена даже Светия синод. И на свой ред  попита младежа, като се запознае с някое момиче, веднага ли му казва всичко. Момчето пак настоя за отговор без увъртане.
„Това е възможност, която мога да използвам. Но не мога да бъда брутално откровен сега. Защото много неща може да се случат. Когато станат, ще взема твърдо решение. Това не значи, че бягам от отговорност“, увери Слави Трифонов. От Симеон Сакскобургготски научил, че трябва да е цар на мълчанието, а не на говоренето.
Мартин Тумов от ВУСИ се вълнува от отношенията с Македония. Какво е мнението на ИТН за това да интегрираме Северна Македония в ЕС на всяка цена, дори жертвайки българския интерес и части от историята си, попита той. Отговори му Тошко Йорданов – че никой не може да ни вземе историята. „Редно е Македония да бъде в ЕС, но това е дълъг процес и ще стане, когато тя изпълни критериите. Не може в ЕС да има две държави, които се джафкат като нас“. Докато българинът не е спокоен по отношение на историята си и какво представлява Македония, нашето мнение ще е еднакво с неговото, добави Трифонов.
На въпрос за евроатлантическата ориентация на ИТН Слави Трифонов отвърна, че трябва да е предсказуем партньор  – в НАТО и ЕС.
Студент репортер запита дали има активни български политици, които трябва да са в списъка „Магнитски“, и коя е фигурата, която ИТН одобрява за премиер. Слави отказа да отговори, понеже няма общо с американските служби, само наблюдавал процесите отстрани.
Фигурата, която ще подкрепи за премиер е, човек който изглежда по точно противоположен начин на Бойко Борисов. Има ли две имена този човек, настая студентът. Има, но няма да ти ги кажа, защото не са минали изборите, заинати се Слави Трифонов.
Абсолвентка, която присъствала на изборите във Великобритания, но не била допусната, попита как ИТН ще се справи с корупцията и нужно ли е досегашните началници да бъдат уволнени.  „Трябва хем да са кадърни, хем морални. Такива хора не бъкат в България“, отговори Слави Трифонов. И похвали служебния кабинет за кадровите смени, важно било да има възмездие. „Новият парламент има възможност да създаде закони, които да направят съдебната система независима, като това ще повлияе и върху корупцията“, изрази позиция лидерът на ИТН.
На въпрос какво първо трябва да се промени, за да не сме най-бедни в Европа, Слави Трифонов отвърна: „Всеки народ си заслужава управниците. Ако бяхме нетърпими, а не толкова търпеливи, ако бяхме принципни, а не толкова широкоскроени, ако искахме твърдо да се спазва законът и моралът, нямаше това да се случи. Всички допуснахме да има такива среда, корупция и такива медии. Затова заедно трябва да го изчегъртаме. Кой допусна премиерът да говори от първо лице като самодържец и да обикаля с джипа  си като цар, който наглежда стопанството, имотите, служителите си? Ние го позволихме. Ето, случи се. Ако направим правителство, всеки министър ще има ден, в който да отговаря на хората. А не да има дистанция все едно едните са аристокрация, а другите  плебеи. Като в Англия – излиза министърът с едно столче на магистралата и чака хората да  спрат и да му кажат какво искат. Не си го измислям. Представете си бг депутат някъде до бензиностанцията, който си записва в една тетрадка какво му казват хората, на които той е служител. Ние ще го изискаме“
Готови ли сте да бъдете първа политическа сила, заедно с цялата отговорност и задължения, попита Вяра Трифонова.
„Как е възможно да тръгнем да правим нещо толкова важно и отговорът да е „не“ или да е условен – каза Слави Трифонов. – Ако човек не е готов, не бива да започва нещо такова. Преди да правим предаване всеки ден, ние се готвихме 3 г. по-рано. Преди да започнем политическия проект, пак години преди това се готвехме. Да, готов съм да понеса цялата отговороност, с пълното съзнание какво ми коства или какво може да се случи. Иначе може да го предприеме само човек, който е глупав или неморален. А аз не съм нито едното, нито другото“.
На уморените вече да вярват, които са били излъгани от много политици, Слави би казал,че не разчита на вяра. „Аз се опирам на логика и доказателства. На гравитацията не й пука дали вярваме в нея. Вярата е като любовта – рисуваш си един човек, а една сутрин се събуждаш: „Ау, вампир!“. Нека всички се уповават на факти, логика, резултати, а не на вяра. Ако вярват, винаги ще бъдат излъгани. Както всеки път. Ако търсим резултати, няма как да бъдем излъгани. Когато някой ми говори за вяра, му се усмихвам и го уволнявам. Аз искам резултати. И в любовта трябва да търсиш мъж, който има резултати, а не който те лъже хубаво“.
Разговорът на Слави Трифонов и сценаристите му със студентите продължи близо два часа и приключив 19,10 часа.
Надявам се никога да не се влюбя в политическа партия, заключи Вяра./Вестник Марица
 

 

 

Още по темата