От Сдружението на заведенията ще настояват за мораториум върху кредитите

От Сдружението на заведенията ще настояват за мораториум върху кредитите


От Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията ще настояват за мораториум върху кредитите на физическите и юридическите лица за период от най-малко 6 месеца. Заради пандемията нощните заведения не работят.

Браншовите организации ще поискат и отпадането на лихвите за декларираните данъци и осигуровки, както и да има възможност да бъдат разсрочени.

В нощните заведения са заети около 35 хиляди души. Заедно с прилежащите бизнеси като диджеи, артисти, певци, охранителни фирми техният брой е приблизително 100 хиляди души, твърдят двете организации. Те проведоха национална среща, на която обсъдиха и какво обезщетение да поискат за самите търговски обекти, които са затворени заради коронавируса.

“Според това колко време ще продължи затварянето ще поискаме и компенсация в процент на оборот, спрямо миналата година, процент от оборотна да се възстанови на затворените дружества, за да могат те все пак да поддържат своите обекти – наем, ток, вода, счетоводство“, посочи Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Още по темата