Борисов: Русия е приятел, но съм казал, че няма да шпионстват тук

Борисов: Русия е приятел, но съм казал, че няма да шпионстват тук

Русия ни е приятел, но аз съм им казал ясно, че няма да шпионстват тук. Това заяви премиерът в оставка и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов във включване във Фейсбук.
„За радост, Руската федерация има много сериозен посланик в момента в България. Много честен, много откровен разговор ще проведеш. В момента, в който Европейската комисия по лекарствата каже да на руската ваксина, в същия ден ние подписваме договор и казваме „заповядайте”.
Ние просто спазваме правилата, не е защото е руска”,
подчерта той.
„Техните туристи са добре дошли. Нашият стокообмен с тях расте. Всичко това е прекрасно. Дали сме възможност по нашите газови тръби да си прекарват срещу транзитни такси газ.
Аз съм им казал ясно, няма да шпионствате в България. Няма да правите такива неща.
Там сме безкомпромисни.
Много преди чехите, много преди други, ние сме работили и за радост партньорските служби знаят от кога работим по тези теми. Не са от вчера, не са от чешките събития. Те са от много от преди това. Действително имаше неща, особено за палежа в склада беше извършен толкова професионално, че чак сега, когато подредиха целия пъзел стана ясно, че той не е случаен”, каза още Борисов.
„Ще имаме много сериозен разговор с посланика на Русия у нас.
Самият разговор в дипломацията също е действие. Реагираме всеки път, когато се нарушават интересите на България. Със сигурност ще има действия. Правим анализи и скоро ще обявим своето решение”. Това заяви тази сутрин вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева пред NOVA.
Вчера беше съобщено, че се разследва руска следа във взривовете в заводи за боеприпаси у нас. Прокуратурата сравнява четири такива случая, при които е забелязано сходство. Те са станали през последните 10 години.
„Искаме да развиваме туризъм с Русия и да имаме равнопоставени отношения, но това не трябва да става с цената на националната сигурност на България”, каза още тя.
По думите ѝ взривовете в заводи за боеприпаси у нас няма как да станат без знанието на най-високо ниво в Русия. „В последната година и половина изгонихме доста руски дипломати.
Реагираме всеки път, когато считаме, че има неприемливи и неприятелски действия на територията на България”, допълни Захариева.
Запитана откога знае, че прокуратурата работи в тази посока, тя отговори: „От вчера. Няколко дни преди това те изискаха документи от МВнР. Знам, че работят от доста време и с чешките служби. Разкритието там със сигурност е станало повод да се вгледат тук и да се търси връзка с други казуси в България”.
„Ако искаме да имаме правова държава всяка институция трябва да си върши работата по законите в България. Външният министър е човек като всички останали. Аз имам информация тогава, когато се налага да я имам. Знам, че работят, в постоянна координация съм със службите, но като всеки български гражданин получавам това, което наблюдаващият прокурор счита, че няма да навреди на разследването”, посочи Захариева.
И допълни: „Знам достатъчно, за да мога като външен министър и като правителство да вземем съответните политически мерки.
Разследването е едно, политическите мерки са друго”.
„Нямаме интерес да скъсваме дипломатическите отношения с Русия. Не предвиждаме изтегляне на посланици. Това не е в интерес на България”, каза още тя./Вести.БГ

Още по темата