Предупреждение: Затварят големи магазини при неспазване на мерките

Предупреждение: Затварят големи магазини при неспазване на мерките

Ще бъдат затваряни големи магазини, както и магазини от вериги, ако не спазват противоепидемичните мерки.
За това бе категоричен министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавирусната инфекция (COVID-19) в Министерския съвет. По-късно се състоя среща на икономическия министър Лъчезар Борисов с представителите на големите хранителни и нехранителни търговски вериги.
Бизнесът и здравните власти могат да седната на една маса и да имат една цел – здравето на хората и запазване на бизнеса, обобщи Борисов постигнатото на срещата. Според него сектор „Търговия“, с изключение на моловете, продължава да работи.
За следене спазването на противоепидемичните мерки в магазините влизат екипи на четири служби – Министерство на вътрешните работи (МВР), Регионални здравни инспекции (РЗИ), Агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Комисия за защита на потребителите (КЗП).
Обединихме се за спазване на противопидемични мерки. Всички поеха ангажимент, заяви министърът и отбеляза, че и към настоящия момент голяма част от търговците са реорганизирали своята дейност – използват много повече дезинфектанти, някои са удължили работното си време, други са назначили повече хора за охрана.
Икономическият министър съобщи, че МВР ще съдейства за спазване на мерките и образуване на опашки пред магазините, особено преди и по празниците.
Бюрата по труда също ще бъдат включени, като ще се използват да бъде осигурена подкрепа на магазините за охраната или друг вид служители при необходимост. По настояване на търговците в контрола по осъществяване на мерките ще се включат и представители на КЗП. А за хранителните магазините – на БАБХ.
Санкции ще има и за потребители, които не спазват мерките, заяви държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Търговският бранш иска бърза писта за ваксиниране на хората, работещи в магазините, съобщи Лъчезар Борисов.
Във връзка с проведена днес среща на министъра на икономиката Лъчезар Борисов и главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев с представители на нехранителните търговски вериги и магазините DIY (много от които са членове на КРИБ) и последвалата пресконференция, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България – КРИБ заявява, че приветства становището сектор търговия с изключение на моловете да продължи да работи при засилен контрол и стриктно спазване на противоепидемичните мерки.
Още на 24 ноември т.г. КРИБ изпрати писмо до министъра на икономиката Лъчезар Борисов, в което декларира своята позиция нехранителните търговски вериги и магазините DIY („Направи си сам“) да продължат да работят. Ръководството на КРИБ защити тази позиция в интерес на своите членове и в редица консултации с представители на правителството и на Националния оперативен щаб, проведени през последните дни.
КРИБ приветства и ангажимента, който поеха представителите на нехранителните търговски вериги, да осигурят стриктно спазване на всички противоепидемични мерки за опазване на живота и здравето на своите клиенти. Както те, така и КРИБ, ще разчита на съдействието на органите на МВР за опазване на реда в онези зони пред магазините, в които може да има струпвания на чакащи клиенти./ Вести БГ

Още по темата