Турция: Отношенията ни със САЩ могат да преодолеят всяко предизвикателство

Турция: Отношенията ни със САЩ могат да преодолеят всяко предизвикателство


Отношенията между Турция и САЩ са достатъчно силни, за да преодолеят всяко предизвикателство, заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар, цитиран от „Дейли сабах“.

Акар подчерта, че двете страни имат дълбоко вкоренени стратегически отношения, които не могат да се променят за една нощ въпреки различията им по определени въпроси.

„Нашите отношения може да имат върхове и спадове и понякога може да има сблъсък на мнения помежду ни, но не трябва да забравяме, че имаме способността да превъзмогнем всички въпроси чрез своето отдавнашно сътрудничество и диалог“, каза Акар в отговор на въпрос за отношенията на Анкара с новата администрация на Джо Байдън. Това изказване той направи на международния форум за сигурност в Халифакс, проведен чрез видеоконферентна връзка.

Министърът на Турция засегна и въпроса с руските системи С-400, с които Турция се сдоби въпреки неодобрението на САЩ, като изрази желанието на страната си да разсее американските опасения.

„Трябва да се въздържаме от заплашителна реторика и санкции, когато се занимаваме със споровете, имайки предвид, че двете страни са съюзници от 70 години“, посочи той.

Акар окачестви Турция като „стратегическа държава в един широк регион“ с активна роля в НАТО.

„Очакваме взаимна солидарност, сътрудничество и разбирателство от всички съюзнически страни“, добави министърът.

Още по темата