Китайският президент отговори на Тръмп за обвиненията заради коронавируса

Китайският президент отговори на Тръмп за обвиненията заради коронавируса

В речта си пред Общото събрание на ООН, което се провежда в онлайн формат, китайският президент Си Дзинпин решително защити политиката на официален Пекин и предупреди, че неподходящият отговор и политизирането на пандемията от коронавируса може да се превърне в заплаха за цивилизацията.

Си Дзинпин заяви, че световното единство е единственият начин за преодоляване на коронавирусната криза. Китайският държавен глава увери световните лидери, че страната му няма планове за „хегемония или разширяване на сферите си на влияние“.

„Китай няма намерение да влиза в нова Студена война“, каза той и настоя, че Пекин е подкрепя международните институции като Световната търговска организация.

„Ние настояваме за диалог, за да се преодоляват различията чрез преговорите за разрешаване на спорове“, заяви китайският президент.

По-рано беше излъчена речта на американския президент Доналд Тръмп. Фокусът в речта на Тръмп беше върху Китай, с критики към Китайската комунистическата партия за несправяне с пандемията от коронавируса, намесата в чуждестранни избори, шпионаж в САЩ и разширяване на влиянието на Китай върху света.

„Седемдесет и пет години след края на Втората световна война и основаването на ООН, ние отново сме въвлечени в голяма глобална война. Водим ожесточена битка срещу невидим враг – китайският вирус, отнел безброй животи в 188 държави“, каза Тръмп.

Източник: Actualno.com

Още по темата