COVID мерките трябва да се върнат преди да е станало късно

COVID мерките трябва да се върнат преди да е станало късно


„Виждаме постоянно нарастване на заразените. Безспорно британският щам е една от причините за това, но и връщането на учениците е довело до нарастване. Към момента виждаме стръмно покачване. Според мен трябва да се мисли за обратно въвеждане на мерки, преди да е станало твърде късно”, заяви д-р Петър Марков – епидемиолог и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина.

Според него, правителството трябва да мисли за засегнатите от мерките и трябва да има ясно съзнание кое е приоритет и кое е най-важно за обществото. Епидемиологът подчерта, че е твърде рано да се търси вината в отварянето на ресторантите, но според него то неминуемо ще окаже резултат.

„Вече шеста седмица среднодневният брой на инфекциите върви нагоре, броят на хоспитализациите нараства повече от 3 седмици, расте и броят на смъртните случаи. Това е много устойчива тенденция. През последните две седмици среднодневният брой на инфекциите нараства експоненциално за разлика от предишните седмици”, каза още д-р Марков.

Той отбеляза, че опитът от отминалото лято показва, че топлото време не влияе на брой на новозаразените, важно е какви ограничителни мерки ще се прилагат. 

„Аз не виждам много мерки, които да са в сила – сега отвориха заведенията, малките ученици отдавна са на училище, сега се връщат и по-големите. Налагането на локални мерки е разумно, когато държавата е по-голяма. България не е чак толкова голяма”, каза още епидемиологът пред Нова телевизия.

Все още много въпроси, свързани с лечението на инфекцията, са без отговори, подчерта д-р Марков и поясни, че до момента няма ясно и конкретно лечение на коронавирусната инфекция. По повод новината за нов, нигерийски вариант на вируса, епидемиологът обясни, че новият вариант наподобява южноафриканския. А ваксините действат срещу различните щамове, но с по-слаб ефект при някои от тях.

„РНК вирусите са майстори на мутациите. Въпросът е кои от тях истински са повод за загриженост. За разпространението на инфекцията в България е определящо къде е възникнал щамът. Точно поради тази причина британският щам е такъв голям проблем. Той е в България отдавна. Другият фактор е колко лесно се предава щамът. За британския стана ясно, че се предава лесно”, обясни Марков.

Още по темата