Основните препоръки за грижа за велурени маратонки

Основните препоръки за грижа за велурени маратонки

Ето малко препоръки за правилна поддръжка на велурените маратонки.

Първото важно нещо, което трябва да знаем, е че използването на избелващи средства и препарати за отстраняване на петна е строго забранено.

Велурът може да се пере при температура на водата не повече от 40-45 градуса.

Преди машинно пране трябва внимателно да проверите продукта за повреди, тъй като дори леки драскотини може да причинят повреда на маратонките. Ако те съществуват, тогава може да се използва само ръчно пране.

Необходимо е да премахнете връзките и стелките. Ако обаче стелките са залепени към подметката, тогава те не трябва да се докосват, но си струва да прецените дали са здраво закрепени към основата на маратонката. Ако има пилинг петна, тогава при изпирането те ще се отлепят и могат да се деформират.

Ако по маратонките има мръсотия, тогава е необходимо да изчакате да изсъхне и след това да я отстраните със суха кърпа. Почистването е най-добре да става с търкане по повърхността с твърда четка, нанасяйки силни движения, за да премахнете остатъчните замърсявания.

Във вариант при, който маратонките, се поставят за пране в пералня е хубаво да се поставят в дебела кърпа в барабана и в нея да се увият велурените маратонки. Това ще предотврати повреда на барабана по време на бързите обороти, а също така е и допълнителна защита за целостта на обувката.

Изпирането трябва да се извърши по програмата Delicate Wash. Не забравяйте да изключите функцията за въртене и сушене преди измиване. Проверете дали температурата на водата не е повече от 30 градуса.

В пералнята може да се пере само един чифт маратонки. Можете да използвате специална торба под формата на мрежа. Маратонките трябва да се поставят в тази торба преди включването на пералнята и след това да й се добави течен прах. За измиване на незначителни замърсявания е идеален избор течният сапун.

Обувките от светъл велур не се препоръчват да се перат машинно, тъй като те могат да загубят атрактивния си външен вид. По-добре е да използвате химическо чистене, а за сериозно замърсяване е подходящо ръчно пране.

Когато почиствате бели маратонки,  трябва да сте много внимателни, тъй като мръсните аксесоари могат да оцветят маратонките ви още повече.

За почистване на цветни маратонки може да използвате отделни четки, където всяка ще се използва за едноцветен велур. Ако има нужда от възстановяване на цвета, тогава си струва да закупите специални бои и кремове, които са създадени специално за поддръжка на  велурени обувки.

Източник: Магазин за обувки MES BG

Още по темата