Реколтата гарантира: Цената на хляба няма да мърда

Реколтата гарантира: Цената на хляба няма да мърда

Хлябът на българина е гарантиран, не се очаква промяна на цената му. Това стана ясно от брифинг на земеделския министър Десислава Танева и хора от браншови организации.
Прогнозите на министъра са за около 5 милиона тона зърно, въпреки че има и по-песимистични варианти заради миналата вече суша. При всички случаи е гарантиран както вътрешният пазар, така и експортът, където сме солиден играч.
Проблеми има с отделни производители най-вече в области Добрич, засегнати обаче са още варненски, русенски, сливенски, бургарски, варненски и врачански земеделци.
Венцислав Върбанов, шеф на Консултативния съвет по зърното, подкрепи министъра, че в момента България е сред големите износители и на зърно, и на слънчогледово олио. Според него няма как да има световна криза в зърното, тъй като основни играчи като Русия и Австралия имат много добра реколта.
Проблемът е с арендаторите, чиито посеви са засегнати под 100 процента. Държавата компенсира финансово само напълно унищожени площи. Има заявления за над 200 хиляди декара от цяла България. Засега обаче са установени под 30 хиляди декара напълно унищожени реколти./Вестник Марица

Още по темата