Таня Андреева: С гъвкави мерки няма да преодолеем кризата

Таня Андреева: С гъвкави мерки няма да преодолеем кризата

Ситуацията беше подценена и неглижирана, затова в момента огромната тежест пада върху лечебните заведения, но и върху хора, които няма да имат възможност да стигнат до тези лечебни заведения. Съмнявам се, че кризата се управлява от Министерството на здравеопазването. Няма ясен план, а министър-председателят в онлайн включвания нарежда кой какво да прави. Коментарът направи пред БНР бившият министър на здравеопазването Таня Андреева.
По думите ѝ мерките е трябвало да се вземат още през лятото, а тогава контролът е бил изпуснат: „Сега виждаме активизиране, когато вълната е заляла повсеместно страната. Трябва да се наложат по-сериозни ограничителни мерки, защото с гъвкави и с меки мерки няма да стане. Страни със стабилна здравна система, с по-ангажирано управление, въведоха вече по-строги мерки“.
Андреева допълни: „Броят на хоспитализираните, на хората в интензивните отделения ще се увеличава и това става в аритметична прогресия с много… Дано не се стига до вариант с полеви болници, защото няма кой да излезе да работи в тях. Затова трябват по-строги мерки, за да овладеем потока към болниците“.
Тя сподели, че в лекарските среди се говори, че „нещата са изпуснати“: „Епидемията се превръща в една тежка реалност. Пролетта беше разказ за нещо, което се случва в други държави“./ Новини БГ

Още по темата