Съветници от „Демократична България“ поискаха оставката на Фандъкова

Съветници от „Демократична България“ поискаха оставката на Фандъкова


Общинските съветници от „Демократична България“ поискаха оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова с декларация по време на заседанието на Столичния общински съвет. Председателят на групата Методи Лалов заяви, че управлението на Фандъкова е вредно за града.

„На миналото заседание на Столичния общински съвет говорихме за чудодейната поява на автомивка с подпорна стена в рамките на спортен комплекс, както и за общински терен, който, вместо за детска градина, отива в ръцете на известен издател“, посочи той.

Председателят на групата на БСП Калоян Паргов призова по спешност да бъдат разгледани компенсациите за родителите, чийто деца не са приети в детско заведение. Той определи като цинизъм обяснение на Фандъкова за липсата на места. 

„За нас, „БСП за България“, е цинизъм да обвиниш родителите. Ако толкова силно се влияят от мнението на родителите, защо не ги чухте, говоря, вие, управляващите от ГЕРБ и госпожа Фандъкова, когато години наред апелират за реални действия за изграждане на ясли и градини“, изтъкна социалистът.

Малина Едрева – председателят на групата на ГЕРБ, обвини колегите си Методи Лалов и Калоян Паргов в манипулация. “Не обяснявайте как на един частен издател е предоставен терен за детска градина, защото трябва да се запознаете къде е теренът и какво е направил със своите усилия общинският съвет, за да може да спаси място в “Борисова градина“. Г-н Калоян Паргов, какъв е ангажиментът на вашата политическа група и на вашата политическа сила по отношение на местата в детските градини и обезпечаването на родителите“, обърна се тя към двамата общински съветници.

На днешното заседание на Столичния общински съвет ще бъде гласуван проект за нова, втора актуализация на бюджета на София за 2020 г. В него се предвижда допълнително финансиране на градския транспорт, който претърпя големи загуби вследствие на пандемията с Covid-19. В капиталовата програма се включва и изграждане на още три детски градини, освен осемте обекта, по които вече се работи. Общо намалението в бюджета на Столичната община ще е в размер на 18 милиона лева.

Предвиждат се 4 милиона лева допълнително за финансиране на градския транспорт. запазва се инвестиционната програма в детските градини и ясли, осигурява се допълнително един милион лева за улично осветление и маркировка.

Групата на БСП няма да подкрепи актуализацията на бюджета, категоричен беше Иван Таков преди заседанието. „С 18 милиона намаляваме приходната част, съответно и разходната част от капиталовата програма. Всяка година от капиталовата програма не се усвоят около 200 милиона“, подчерта той.

Общинските съветници от „Демократична България“ също заявиха, че няма да подкрепят втората актуализация на бюджета на София.  „Този бюджет продължава да залага на приходи, които няма да бъдат събрани.“, каза Владислав Панев.

Общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев пък обяви, че се надява на отговорни политически дебати. „Върви си едно говорене, което е едно и също всяка година. Аз дори се шегувах, че сигурно ще чуем критиките от миналата година и за новия бюджет. Така не се решават проблемите на града“, отбеляза той.

Още по темата