Илон Мъск влезе в световната челна тройка по богатство

Илон Мъск влезе в световната челна тройка по богатство

Американският предприемач Илон Мъск се нареди на трето място в списъка на най-богатите хора в света, като изпревари дори основателя на Facebook Марк Зукърбърг. Това съобщи бизнес агенцията Bloomberg.

Според експерти на агенцията състоянието на основателя на Tesla и SpaceX надхвърли $ 111,3 млрд. В понеделник Мъск стана по-богат дори от основателя на Facebook, който според изчисленията на Bloomberg има активи на стойност $ 110,5 млрд.

Второто място в класацията на световните богаташи е заето от основателя на американската корпорация Microsoft Бил Гейтс, който притежава 125 милиарда долара, а първото място е заето от основателя на най-големия онлайн търговец на дребно в света – Amazon, – Джеф Безос. Bloomberg оценява състоянието на Безос на 200 милиарда долара.

В понеделник цените на акциите на Tesla скочиха рязко, което е и основният фактор за ръста на богатството на Мъск. А като цяло от началото на годината стойността им се е увеличила с 475%, което прави основателя на компанията по-богат със 76 милиарда долара.

Компанията Tesla е основана от Мъск през 2003 година. Първоначално се нарича Tesla Motors, но по-късно е преименуван на Tesla. Първоначално компанията се е специализирала само в производството на електрически превозни средства, но по-късно започва да създава и слънчеви панели и други системи за съхранение на енергия.

Източник: Flashnews.bg

Още по темата