Турция е изпратила над 3500 сирийски бойци в Либия

Турция е изпратила над 3500 сирийски бойци в Либия


Турция е изпратила между 3500 и 3800 платени сирийски бойци в Либия през първите три месеца на годината, се казва в нов доклад на главния инспектор на американското министерство на отбраната, предаде Асошиейтед прес.

Според тримесечния вътрешен доклад на Пентагона, посветен на антитерористичните операции в Африка, се казва, че Турция е платила и е предложила гражданство на хиляди наемници, които воюват на страната на силите на Триполи срещу базирания в Източна Либия командир Халифа Хафтар.

Въпреки разпространените информации за екстремистките връзки на сирийските бойци, в доклада се казва, че американските военни не са установили доказателства, че наемниците са свързани с Ислямска държава или Ал Каида, а че най-вероятно те са мотивирани по-скоро от щедри финансови пакети, отколкото от идеология или политика.

Докладът обхваща само първото тримесечие на годината, до края на март – два месеца преди серията от победи на правителството в Триполи с подкрепата на Турция, с които то изтласка силите на Хафтар от предградията на столицата, укрепената им база Тархуна и ключова военновъздушна база в западната част на страната.

В доклада пише, че турското участие вероятно е нараснало преди победите на правителствените сили в края на май. Според американското командване в Африка 300 подкрепяни от Турция сирийски бунтовници са пристигнали в Либия в началото на април. Според главния инспектор на американското военно министерство освен това Турция е разположила „неустановен брой“ турски войници през първите месеци на годината.

В последния тримесечен доклад на Пентагона се казва, че Русия е изпратила стотици наемници в подкрепа на Хафтар.

Още по темата