Извършиха първите операции с робот в Пловдив

Извършиха първите операции с робот в Пловдив

Първите роботизирани операции извършиха в Пловдив. С робота от последно поколение се извършват интервенции при злокачествени новообразувания на стомаха, дебелото черво, ректума, панкреаса, черния дроб и слезката, и то в случаи, които са невъзможни при другите типове отворена или лапароскопска хирургия.
„Предимствата са много както по отношение на пациента, така и на екипа, който извършва операцията”, посочва проф. д-р Росен Димов, завеждащ „Клиника по хирургия“ в УМБАЛ „Каспела”, който е професор към „Катедра по Хирургия“ в Медицински университет- Пловдив и член на Кралското дружество по хирургия.
Той е категоричен, че роботизираната хирургия е бъдещето на коремните операции, а екипът му вече е преминал обучение за работа с робота ДаВинчи Х. Едната функция на системата е, че тя позволява на хирурзите да виждат 3D образ, увеличен многократно в сравнение със стандартната лапароскопия.
„Самият образ е изключително подробен. На него могат да се видят и най-малките детайли, които са ни необходими за извършване на някое прецизно действие с корема на пациента. Другото предимство е, че посредством раменете на робота, които всъщност държат инструментите в оперативното поле, се избягват всички странични движения”, обяснява проф. Димов.
Изключително добрата ергономия при работа пък е плюсът за лекарите. Основният хирург е седнал, удобно разположен в позиция, в която се чувства напълно комфортно. А екипът, който се грижи за пациента по време на операцията, е с редуциран състав.
„Системата ДаВинчи може да се използва на практика за абсолютно всяка една оперативна интервенция, включително в ендокринната хирургия и хирургията на щитовидната жлеза. Но най-честото приложение на тази система при нас е в областта на коремната хирургия, при пациенти със злокачествени новообразувания на стомашно-чревния тракт, панкреас и черен дроб. В тези случаи системата ни помага да бъдем прецизни, да бъдем ювелирни, да работим в тесни пространства, където със стандартните лапароскопски инструменти не можем да достигнем”, казва хирургът.
Според неговите наблюдения, в последните години се увеличават онкологичните заболявания. Причините за това са много – замърсяването на околната среда, на работната среда, някои онкогени. От друга страна съвременните методи позволяват да се диагностицират болести, които в миналото са оставали незабелязани.
По тази причина и роботизираната хирургия в следващите десетилетия ще се превърне в златен стандарт при оперативното лечение на повечето заболявания на човешкото тяло.
„Преди около 20 години, когато стартира моята кариера в областта на лапароскопската хирургия, общото мнение бе много скептично. Тогава се считаше, че този тип хирургия след няколко години ще изчезне, защото е много скъпа, трудно приложима, изисква специализирано обучение и т.н. Но както виждаме, днес лапароскопската хирургия вече е златен стандарт в оперативното лечение на почти всички заболявания. Според мен същото ще се случи и с роботизираната хирургия”, счита проф. Росен Димов./ Вестник Марица
 

Още по темата