Димо Ангелов: С Арда имам само хубави спомени! Караджов е номер едно за масажите (ВИДЕО)

Димо Ангелов: С Арда имам само хубави спомени! Караджов е номер едно за масажите (ВИДЕО)

Димо Ангелов е част от треньорския щаб, а неговата длъжност е физиотерапевт на отбора. Той също е част от Арда, когато тимът се подвизаваше във „В“ група. Димо е човек, който е много наясно със своята работа за клуба и е един от любимците на всички футболисти. Причината е, че всеки един от играчите на АРДА трябва да мине през него за да е в добро функционално състояние за мач или тренировка. Какво всъщност прави един физиотерапевт и къде е тайната на успеха, ще разберем от самия Димо Ангелов, който застана пред камерата на ARDA TV.
Разговаряме може би с един от най-важните хора в треньорския щаб на Арда, а именно физиотерапевта Димо Ангелов. Съгласен ли си с това, което казах, че си един от най-важните хора в отбора?– Абсолютно съм съгласен с това, което каза. Всичко минава през мен, както и през колегите, които отговаряме за здравословното състояние на играчите на Арда. Не сме точно най-важните, но пак нашата работа е важна за футболистите.

След тежки мачове, или тежки тренировки футболистите идват при вас.– Да, така е. Особено след тренировки, но както през нас, така минават и през доктора, който има някакъв проблем.
Това означава, че носите сериозна отговорност?– Да, така е, отговорност си е.
Ти си от времето, когато Арда играеше във „В“ група. Какви са ти спомените от тогава и как стана така, че стана част от отбора?– Тогава треньор бе Елин Топузаков, президентът на отбора Петър Пешев ми се обади, дойдох и поговорихме с Елин, и нещата се получиха.
Помниш ли ги мачовете от „В“ група?– Спомените от тогава са само хубави, защото имахме само победи. Имам един голям спомен от спечелването на Аматьорската купа, но имам и други спомени, както казах.
Пътят от „Б“ група към „А“ как беше?– Беше много тежка година, мачовете там са различни, не е толкова лесно, както си го мислехме.
Защо много хора казват, че да играеш в „Б“ група е много по-трудно от „В“ и „А“?– Не мога да кажа защо, може би имаше доста отбори с млади футболисти, които са много надъхани. А нашите момчета са свикнали на друго темпо, на друг футбол. Нямам точно обяснение защо, но е по-трудно.
Ти от колко време се занимаваш с тази професия?– Чисто с футболни отбори, Арда е първият отбор. Иначе преди това съм бил в болнични заведения, работил съм с гимнастички, в спа центрове.
Каква точно е спецификата на твоята работа, какво включва точно?– Важно е преди тренировка да загреем хубаво момчетата, ако имат някакъв проблем да кажат.
Ти си физиотерапевт на Арда, но много хора казват масажисти. Каква е разликата между масажист и физиотерапевт?– Масажистът си е само масажист, прави масажи. А физиотерапевтът работи и друго, и кинезитерапия, рехабилитация.
Коя е била най-тежката контузия на футболист, с която ти се е налагало да се справяш?– Най-тежката е кръстна връзка. Но за нас няма най-тежка, ние я установяваме и после работим с играча по неговото възстановяване.
Всички футболисти на Арда нямат търпение да дойдат при теб след тренировка или след мач, ти си постоянно в устата на играчите.– Не го вярвам това. Може би защото съм от доста време в отбора и с повечето вече сме по-близки. Предполагам е това, но нямам представа.
Какво е сега усещането в теб, предстои историческо участие на Арда в Европа. Става дума като човек, който не е на терена.– Ами по-различно е, все пак ще играем в Лигата на конференциите. При мен нямам някакво по-специално нещо, може би при играчите е някакво различно усещането.
В Израел е много топло сега, ще има ли нещо по-специфично, което трябва да направите, за да се аклиматизират футболистите?– Да влизат повече в сауната и да свикват с температурата(смее се).
Помня на един лагер в Турция, с твоя колега правехте масажи с една точилка. Каква точно е нейната функция?– Хващаш го, биеш го едно хубаво и да си ходи. Шегувам се разбира се. С точилката се правят по-дълбоки масажи, има повече натиск.
За какво си мечтае Димо Ангелов да постигне с Арда?– Аз мога да си мечтая много, ама дали ще го постигнем, ще видим. Мечтая да сме живи и здрави, отборът да е едно цяло, както е сега и да радваме феновете с още победи.
Разкажи някоя случка, защото ти знаеш доста такива със сигурност.– Сега се сещам за една специална случка, бяхме в „Б“ група, а треньор беше Стойчо Стоев. Имахме един колега Петко, който беше домакин на отбора. И на една тренировка Стойчо Стоев казва, Петко донеси това, донеси онова. Аз седя и го слушам и по едно време Петко вика, абе какво е това вземи това, вземи онова, ако искате и тренировката да ви направя. И това предизвика много смях в отбора.
Ами то вие спокойно може да станете помощници, все пак гледате и сте вътре във всяка тренировка.– Не, не, това не е моя работа.
В момента Арда има страшен колектив и млади, и стари, въобще всички, които сте в отбора. Това ли е една от рецептите към успеха?– Може би  и това, но има и други неща, но този колектив подпомага доста неща. Повечето от футболистите са приятели на терена, което според мен е много важно.
Понеже много често се прави съпоставка между българи и чужденци на терена, аз ще те попитам, как е при теб с българите и как с чужденците?– Чужденците въобще не лягат на масажната маса, българите са винаги там. Така, че не мога да направя разлика. Иван Караджов е номер едно за масажите.
Нещо ако искаш да кажеш за финал?– Да сме живи и здрави. Здрави ли сме, нещата ще си дойдат сами.

Още по темата